Vin-anmelderen havde flest rigtige. Albani-elskeren fandt sin favorit-pilsner med det samme.

Sølvpapiret lyser op i den dunkle belysning. Otte flasker rummer otte forskellige pilsnere, men etiketterne er godt skjult under stanniolen.

Slotskroen i det centrale Odense lægger mandag eftermiddag sit summende lokale til den store pilsner-test, mens stolene foran baren efterhånden bliver fyldt op med gæster - nogle undrer sig lidt over det usædvanlige optrin nede ved bordet. Men redaktørerne af denne klumme har sat sig for at besvare det klassiske spørgsmål, når det gælder pilsner-øl. Kan man smage forskel på Carlsberg, Tuborg og ikke mindst - for at skærpe tonen lidt i Albanis hjemby - en Odense-pilsner og en Royal-pilsner fra bryggeriet, som nu er inde under den store koncern Royal Unibrew?

Testpiloterne

De tre testpiloter kan se frem til at smage otte pilsnere - syv danske og en tjekkisk - med et par alkoholfri i den første gruppe.

56-årige Bjarne Fich er stamgæst på Slotskroen i Nørregade, lagerarbejder på Albani-bryggeriet gennem 12 år og nu pensionist. Han sværger til den fynske pilsner og vil - efter eget udsagn - kunne udpege en Odense-pilsner i samme sekund som den gyldne drik rammer smagsløgene.

Brian Kirk Danielsen er 27 år, uddannet tjener fra den nu hedengangne Restaurant Skoven i Odense og i dag livrist ved Kronprinsens hof. Han drikker normalt andre øl end lige en pilsner. Egentlig skulle værtshusholder Steen Birk Petersen være med i smagepanelet, men han døjer med stift knæ efter en fugtig julefrokost for personalet i weekenden.

Sidste smager er velkendt af læserne af denne spalte, det er nemlig 36-årige Kenneth Klingenberg, den ene af de to vinredaktører.

Men - da, daaa - let the game begin:

Let fra start

Flaske nummer 1 - en økologisk pilsner fra Thy - kommer på bordet, og alle tre har færten af noget let. Det kan være den tjekkiske Staropramen, mener vinanmelderen. Brian Birk Danielsen er af en anden opfattelse:

- Umiddelbart vil jeg sige, at det er en Tuborg Super Light, jeg forbinder den ikke med den normale pilsnersmag, siger han.

- Det kan være en Royal eller en Super Light. Jeg har før fået en Odense Let, men aldrig en af de "blyfri", udbryder Bjarne Fich.

Øl nummer to er en Royal Free uden alkohol. Den smager ifølge vinanmelderen som noget, man har forsøgt at kamouflere som en rigtig øl. Den falder heller ikke i Bjarne Fichs smag.

- Jeg tror, at det er en Carlsberg. Den smager ad H… til. Jeg er gammel Odense-mand. Alt andet er fladt i smagen, siger den tidligere Albani-arbejder.

Ingen af de tre rammer rigtigt på nummer tre og fire, de to klassiske pilsnere i Danmark - en grøn Tuborg og en Hof - men ved nummer fem falder tingene i hak for Bjarne Fich. Og der er faktisk en Odense-pilsner inde bag stanniolen.

- Jeg er ikke i tvivl. Det er Odense-pilsneren den der. Jeg drikker seks-otte-10-12 bajere tre-fire gange om ugen, og det er altid Odense. Det her er den sædvanlige smag. Blød og dejlig. Danmarks bedste øl, lyder dommen fra Bjarne Fich.

Brian Kirk Danielsen er enig i at det er Odense-pilsner, mens vinanmelderen bliver enig med sig selv, om at det er en Grøn Tuborg.

- Jeg kan ikke blive ved med Albani. Det er en af de mere normalt smagende. Grøn Tuborg, afgør vinanmelderen.

Kun vinanmelderen gætter på Staropramen, det rigtige, i flaske nummer seks. Den lidt mørkere øl er hældt over fra den store tjekkiske flaske for ikke at skille sig ud og har fået en lidt hård medfart. Der er ikke meget kulsyre tilbage.

- Den dufter af brødfabrik og øllebrød. Den er mest tjekkisk, fordi den er anderledes, siger Kenneth Klingenberg

Ros til alkoholfri

Han rammer også rigtigt på Tuborg Super Light i flaske syv - lidt til den syrlige side med en træls bismag, lyder dommen.

Brian Kirk Danielsen gætter på Carlsberg. Bjarne Fich på en almindelig Royal. Han smager for første gang i sit liv en superlet øl - tidligere har han kun smagt Odense Let.

- Den smager egentlig rimeligt godt, hverken for sur eller sød. Det er en god tår øl, lyder hans dom over den superlette pilsner fra Tuborg.

Finale-flasken er en Royal Pilsner, og her rammer Brian Kirk Danielsen som den eneste plet. Vinanmelderen kalder den let tilgængelig i smagen, men øllen dufter af ingenting.

- Det er enten en Royal eller en Tuborg - en Tuborg, siger han og går dermed glip af et point.

Hvad sagde jeg

Bjarne Fich ser lidt ængstelig ud ved tanken om, at flokken oppe ved baren i kombination med et fejlgæt på sin favorit-pilsner. Derfor er der glæde hos Albani-afficionadoen, da sølvpapiret glider af flaske nummer fem og afslører, at han gættede rigtigt på sin yndlings-øl.

- Jeg sagde det med det samme. Som gammel bryggeriarbejder har jeg aldrig drukket andet.

Kenneth Klingenberg har to pletskud ud af otte med Staropramen og Tuborg Super Light, det samme har Brian Kirk Danielsen med Royal Pilsner og Odense Pilsner, mens Bjarne Fich med det samme fandt sin Odense-pilsner. Og han må straks have fyldt lidt i glasset for at fejre sit ene point med en slurk.

Konklusionen på denne test? Det er mere end svært at smage forskel på pilsner-øl: Og de to alkoholfrie øl gik i fem ud af seks tilfælde igennem som en almindelig pilsner med alkohol. Men en inkarneret Odense-drikker kan godt finde frem til sin favorit i flokken.

Mere om emnet

Se alle

Sådan testede vi