Onkel Danny lever


Onkel Danny lever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lad os skrue tiden et par år tilbage, til dengang vinteren var hvid, eller i hvert fald hvid nok til at dække de dele af Nørrebro, hvor jeg i en gigantisk bagkoger fra nytårsfesten aftenen før gik rundt og prøvede at finde vej hjem til provinsen.

Jeg endte med at skyde genvej igennem Assistens Kirkegård, hvor alt var hvidt og roligt i stærk kontrast til bare 12 timer tidligere, hvor natten havde været mørk, farvestrålende og højlydt.

I årets første klarsyn tænkte jeg, at nu jeg alligevel var her, kunne jeg lige så godt forsøge at finde Dan Turèlls gravsted, der ligger på kirkegården et sted, og på den måde gøre mine tømmermænd til sightseeing.

Men det lykkedes mig ikke at finde frem til graven. Den forblev gemt under sneen et sted, jeg aldrig fandt frem til.

Lad os skrue tiden længere tilbage, til da U2 i midten af 90'erne besøgte København, og vi i jagten på noget at drikke før koncerten i en for os dengang fremmed by endte på Cafe Dan Turèll. Lad os skrue tiden endnu længere tilbage, til da jeg som 17-årig købte Euroman nummer ni i DSB- kiosken på Svendborg Station, fordi Dan Turèll var på forsiden, fordi Dan Turèll nu var død, og man derfor inde i bladet kunne læse en blues for Onkel Danny.

Og lad os så skrue tiden tilbage til dansktimerne i folkeskolen, hvor Dan Turèll var den eneste digter, der gav en smule mening, sandsynligvis fordi jeg kunne høre hans stemme i mit hoved, når jeg læste hans tekster. Denne markante stemme fra denne underlige mand med de sorte negle, der alligevel var så langt mere ligetil end alle de andre digtere, det års pensum præsenterede os for.

Flettet ind mellem alt det ligger massevis af timer tilbragt med 'Vangede Billeder', 'Onkel Danny Fortæller', 'Karma Cowboy' med mere - timer tilbragt med bøgerne, pladerne, digtene, fortællingerne.

Om morgenen fredag den 15. oktober 1993 indhentede kræften Dan Turèll.

Det er dags dato 15 år siden og grunden til, at jeg lister minderne op.

Jeg bliver sandsynligvis og forhåbentlig ikke den eneste, der nævner ham i dag. Dan Turèll har for længst gået igennem byen den sidste gang, og det er nu lang tid siden, at der blev en skygge mindre i gaden, men Dan Turèll er stadig sprællevende, når man samler en af hans bøger op fra hylden.

Onkel Danny lever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.