Jeg har droppet at se danske film

Martin Pedersen- klummeskibent på Xtra
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Jeg har droppet at se danske film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg ser ikke danske film! Længere er den egentlig ikke. Jeg gider ganske enkelt ikke se danske film, og det har jeg ikke gjort siden Dogmefilmene var en eksportsucces på linje med bacon og insulin. Ikke at Dogmefilmene skal lastes noget, de skabte dog noget så sjældent som lidt røre uden for den danske andedam med deres nyskabende, back to basics, håndholdte kameraføring, der må have solgt lige så mange søsygetabletter som biografbilletter.

Men hvorfor så ikke danske film? Er det kultursnobberi? Er jeg lidt fin på den? Eller hvad er det lige de danske film har gjort?

En ting er, at de danske film gennem de sidste par år har været skåret over de samme skabeloner. Familiefilmene, der alle som én virker til at være gennemført elendige, actionkomedierne, der i tåbelighed kun synes at blive overgået af familiefilmenes elendighed, og sidst, men ikke mindst, hverdagsdramaerne om dysfunktionelle forhold, hvor det tager to timers følelsesporno at finde ud af, om han får hende i enden.

Alt det bliver dog overskygget af skuespillerne. Det er de færreste danske skuespillere, jeg kan tage seriøst, primært fordi de som alle andre skal have brød på bordet, og det skaffer man som skuespiller åbenbart nemmest ved at sælge sin sjæl til djævlene i reklamebranchen. Det vil af samme grund være mig komplet umuligt at se Nicolai Lie Kaas i den tørve-thriller han for tiden er aktuel i, uden at tænke på, hvor evigt irriterende han er som frontfigur i reklamekampagnen for de hårde hvidevarers fremme.

Søren Pilmark vil jeg ikke kunne se i en film uden at få lyst til at kaste mig ud foran et tog, og tanken om at skulle se Mads Mikkelsen eller Nicolas Bro på det store lærred giver mig lyst til at kaste mig ud fra Storebæltsbroen.

Til gengæld er jeg taknemmelig for, at Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt ikke laver film, ingen tvivl om at de to og reklamebranchen er den virkelig ondskabens akse.

Mere er der ikke i det. Jeg ser for få film, til at jeg gider bruge kræfter på at sætte mig ud over mine fordomme om danske film, så hellere noget udenlandsk, hvor skuespillerne er helt og aldeles fremmede. Får jeg lyst til at se danske skuespillere, kan jeg altid tænde for reklamerne.

Jeg har droppet at se danske film

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.