Velkommen til de nye: Byrådsarbejdet kræver tid og viden

Mandag var første byrådsmøde med det nye byråd. Fra venstre er det Jens Backer Mogensen (S), Kaj Johansen (S), Steen Dahlstrøm (S) og slutteligt Alex Gren (S) og Ulla Sørensen (S), begge nyvalgte. I alt er otte ud af byrådets 25 medlemmer nyvalgte. Foto: Peter Leth-Larsen

Velkommen til de nye: Byrådsarbejdet kræver tid og viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arbejdet som byrådspolitiker har ændret sig markant gennem tiden og kræver i dag mere tid og mere viden om komplekse problemer og udfordringer. - Særligt de nye vil opleve det som noget, der kræver meget tid, siger Niels Bebe, der i 28 år har siddet i byrådet i Nørre Aaby og Middelfart Kommuner.

Nordvestfyn: 25 mænd og kvinder tog mandag hul på det politiske arbejde, da de satte sig til rette til det første byrådsmøde i 2018 i Middelfart Kommune.

Forude venter 13 byrådsmøder, en lang række møder i fagudvalgene og adskillige timers forberedelse, så politikerne er klædt på til at træffe beslutninger, der har betydning for borgerne.

Sådan har det nu engang altid været, når man har valgt at gå ind i politik - og så alligevel ikke. De folkevalgte har således aldrig før skullet bruge så mange timer på deres politiske arbejde som nu.

Det fremgår blandt andet af undersøgelsen "Kommunalpolitisk barometer 2017", som analyseinstituttet VIVE står bag.

"Hvor lokalpolitik principielt og tidligere reelt var en fritidsbeskæftigelse, er det reelle billede i dag, at der er tale om mere end en halvtidsbeskæftigelse med et gennemsnitligt selvrapporteret tidsforbrug på omkring 19 timer om ugen", skriver kommunalforskerne i undersøgelsen, der blev offentliggjort i efteråret.

Byrådsmedlemmernes tidsforbrug er blevet undersøgt siden 1970'erne, hvor politikerne svarede, at de brugte mellem 10 og 12 timer om ugen på det politiske arbejde. Siden da er der altså næsten sket en fordobling af det antal timer, som politikerne bruger.

Professor Ulrik Kjær fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet genkender tendensen.

- Der er mange ting, som ikke har ændret sig. Men arbejdsmængden er blevet markant større. Tidligere kunne kommunalpolitikere slippe af sted med at bruge 10 timer om ugen på arbejdet, men sådan er det bestemt ikke mere, siger Ulrik Kjær, der peger på, at de fleste politikere ved, hvad de går ind til:

- Mange af dem ved det jo godt, fordi de har talt med deres kolleger i byrådet, men vi er ved at være deroppe, hvor tidsforbruget begynder at blive en reel udfordring for mange.

- Arbejdsmængden er blevet markant større. Tidligere kunne kommunalpolitikere slippe af sted med at bruge 10 timer om ugen på arbejdet, men sådan er det bestemt ikke mere.
Professor Ulrik Kjær, institut for statskundskab på Syddansk Universitet.
Ny byrådsperiode er også lig med nye placeringer i byrådssalen. Eksempelvis er Morten Weiss-Pedersens (K) sidemakkere nu Mikkel Dragmose-Hansen (SF), (tv) og Paw Nielsen (E). Foto: Peter Leth-Larsen
Ny byrådsperiode er også lig med nye placeringer i byrådssalen. Eksempelvis er Morten Weiss-Pedersens (K) sidemakkere nu Mikkel Dragmose-Hansen (SF), (tv) og Paw Nielsen (E). Foto: Peter Leth-Larsen

De nye får travlt

For første gang i 28 år sad Niels Bebe ikke med om bordet til byrådsmødet mandag. Han mener, at særligt de nye byrødder kan blive udfordret af de mange sager, man som kommunalpolitiker skal have styr på.

- For mit eget vedkommende har jeg ikke oplevet arbejdet som mere tidskrævende, men det handler jo også om den rutine, man oparbejder gennem 28 år i politik. Når man kender historikken, gør det tingene noget nemmere. Men særligt de nye vil opleve det som noget, der kræver meget tid, siger Niels Bebe.

Han peger på, at der skete et skifte i arbejdet som lokalpolitiker efter kommunalreformen i 2009, hvor Nørre Aaby og Ejby Kommuner blev lagt sammen med Middelfart Kommune.

- Der kom mange flere ting, som der skulle tages stilling til. Det er klart. På den anden side resulterede det også i et embedsværk med bedre kvalifikationer, som vi som politikere blev klædt bedre på, siger Niels Bebe.

Velkommen til de nye: Byrådsarbejdet kræver tid og viden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce