Ved ny motorvejsfrakørsel: Oldtidsbopladser fundet ved Aulby

I den mørke aftegning på jorden har der for tusind år tilbage været en fordybning til affald.
Foto: Peter Leth-Larsen.

Ved ny motorvejsfrakørsel: Oldtidsbopladser fundet ved Aulby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bag jordbunkerne på Aulbyvej er arkæologer ved at afslutte udgravningen af en oldtidsboplads

Aulby: Mørke aftegninger i den lyse undergrund bevidner om, at der for over tusind år siden har ligget tre store gårde på udgravningspladsen ved Aulbyvej.

Udgravningen ligger lige der, hvor Vejdirektoratet skal i gang med at bygge et tilslutningsanlæg til motorvejen.

- Vi glæder os meget over at have fået mulighed for, at undersøge bopladserne i området. Det giver os en gylden chance for at kigge nærmere på, hvorfor nogle bopladser bliver til de landsbyer, vi kender i dag, og nogle simpelthen opgives og forsvinder, siger arkæolog Jakob Bonde fra Odense Bys Museer.

Fund fra stenalderen

Stedet, hvor arkæologerne udgraver, har også været beboet i den yngre stenalder omkring 3500-2000 før Kristi fødsel, hvor der på et tidspunkt lå et enkelt lille hus på cirka 17 meter.

- Huse fra denne periode bliver kun sjældent fundet, og vi er utroligt glade for at have fået denne uventede sidegevinst. Det kan være med til at belyse, hvordan menneskene på Vestfyn levede for omkring 6000 år siden, siger Jakob Bonde.

Dyrt projekt

Kommunen skal betale et maks beløb på halvanden million kroner for udgravningen, men selvom det er mange penge, mener Jakob Bonde, det er det hele værd.

- Jeg synes, det ville være et fattigt samfund, hvis vi ødelagde vores fortidsminder, siger Jakob Bonde og fortsætter.

- Hvis vi skal have et samlet billede af fortiden, skal vi bruge alle brikker. Så dur det ikke, nogen bliver smidt ud, siger han.

Vejdirektoratet og Odense Bys Museer har samarbejdet om udgravningen, og derfor kom arkæologerne tidligt med i projektet. Det sikrede, at vejarbejdet ikke ødelagde fundene.

- Det er i alles interesse, at arkæologiske undersøgelser er en del af projektet, og at vi tænker dem ind fra begyndelsen. På den måde undgår vi også forsinkelser undervejs siger Mike Boesen, projektleder i Vejdirektoratet.

De arkæologiske undersøgelser ved Aulbyvej er den sidste af en række prøvegravninger og udgravninger, der er gået forud for udvidelsen af den eksisterende motorvej.

Ved ny motorvejsfrakørsel: Oldtidsbopladser fundet ved Aulby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce