Forskere har opsat en lyttestation i Lillebælt, så de kan blive klogere på, hvordan marsvinene reagerer på støj. Projektet kommer også lokalbefolkningen til gode.

Lillebælt: Fra 29. april bliver det muligt at høre lyde fra marsvinene i Lillebælt, når en lyttepost bliver indviet i Sildemarken ved Gl. Havn.

Bag projektet står forskere fra Aarhus Universitet, et engelsk firma, der har produceret lytteudstyret, samt Naturpark Lillebælt og Middelfart Kommune.

- Det går ud på at se, hvordan marsvin bliver påvirket af skibstrafik, og noget af det tætteste skibstrafik i verden er i Lillebælt, Storebælt og Øresund. Vi vil gerne have en station, der kan kigge på, hvornår der er skibe, hvor meget de støjer, og hvordan marsvinene reagerer på støjen, siger Jonas Teilmann, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience under Aarhus Universitet.

Middelfart og marsvin

Indtil 2. verdenskrig var Middelfart centrum for Danmarks marsvinefangst.Verdens første forskningscenter for marsvin blev etableret i Middelfart i 1962 og flyttet til Odense Universitet i 1974.

Marsvinelauget blev genstiftet i 1959, og lavet holder marsvindag hver tredje lørdag i maj hvert år.

Om sommeren bliver der også arrangeret ture på Lillebælt, hvor man kan se det fascinerede dyr.

Marsvin er at finde i Middelfarts byvåben og anses af mange lokale som Middelfarts "varetegn".

I sidste uge blev en pyramide i metal på halvanden meter sænket i Lillebælt, og så er der ført kabler ind til Gl. Havn. I pyramiden er der installeret en hydrofon, der kan optage både højfrekvente lyde, så man kan høre marsvinene, og lavfrekvente lyde, så man kan høre skibsstøjen.

- Vi kalder det "Øret i havet", for vi mennesker kan jo ikke høre, hvad der foregår under vand. Men eftersom lyde transporteres meget bedre i vand, er der et mylder af lyde nede i vandet, og vi vil meget gerne vise den brede befolkning, hvad der sker under vand, forklarer Jonas Teilmann, der understreger, at det ikke er muligt at høre liveoptagelser af marsvin andre steder i verden.

Havpattedyrskonference i Middelfart

Lydene vil kunne høres i det styrehus, der står ved Lillebæltsværftet eller via en app, som Naturpark Lillebælt er ved at udvikle.

- Det er det første skridt - både for os selv og for befolkningen - til at forstå, hvad der sker under vand, og hvor meget det betyder for dyrene. Lyd er alt for et marsvin, for de kan ikke se særligt langt, og det er deres mulighed for at kunne orientere sig og finde føde. Derfor skal vi som mennesker passe på, at vi ikke skruer lyden så højt op, så dyrene ikke kan være der mere, siger forskeren.

Det var oplagt for projektet, at undersøgelsen foretages netop i Lillebælt ved Middelfart.

- Lillebælt er et fantastisk sted, fordi der er dybt helt indtil kanterne, så du får marsvinene meget tæt på land. Det vil sige, at du kan se dyrene, når de kommer til overfladen, og du vil også kunne høre det, siger Jonas Teilmann.

Lytteposten bliver som skrevet indviet 29. april, som samtidig er startskuddet for en stor europæisk havpattedyrskonference, som netop bliver holdt i Middelfart.

- Hovedformålet er, at vi som forskere skal udveksle resultater og informationer fra de studier, vi har lavet over hele verden, forklarer Jonas Teilmann.

De lokale vil dog også mærke, at konferencen, som får besøg af 350 studerende og forskere fra mere end 25 lande, er kommet til Middelfart. Der bliver en række foredrag, blandt andet i Middelfart Sparekasse og på Hindsgavl Slot, ligesom der vil ligge et forskningsskib ved havnen, som bliver åben for offentligheden.

- Vi har forsøgt at brede det ud, så det bliver til glæde for alle, siger seniorforskeren.

Konferencen løber fra 29. april til 3. maj.

  • Skovrider_Henrik_(2015)_016

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Middelfart, hvor jeg blandt andet dækker det politiske liv og kommunens udvikling.

Mere om emnet

Se alle
Begejstret naturvejleder: Magien bliver bragt op til overfladen

Begejstret naturvejleder: Magien bliver bragt op til overfladen

3
Femte år med Marsvindag: Traditionerne varer ved

Femte år med Marsvindag: Traditionerne varer ved

Middelfart går også til kamp for beskyttelse af marsvin

Middelfart går også til kamp for beskyttelse af marsvin