Ukrainske tilflyttere: - Vores børn skal gå i den bedste skole

Halyna Turkevych, 35, Maksym Lysenko, 36, og parrets to børn, Diana på syv år og Katrine på tre, er faldet godt til i Brenderup, og familien håber inden så længe at få råd til et lille hus. Foto: Jonas Ancher Nyeng

Ukrainske tilflyttere: - Vores børn skal gå i den bedste skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brenderup og Omegns Realskole afgjorde valget, da ukrainsk familie denne sommer flyttede ind i en to-værelses lejlighed i Brenderup efter at have boet 10 år i Lemvig.

Brenderup: Det var hensynet til de to børn, Diana på syv og Katrine på tre, som denne sommer fik det ukrainske ægtepar Halyna Turkevych og Maksym Lysenko til forlade Lemvig og flytte ind i en toværelses lejlighed på Stationsvej i Brenderup.

- Vi ville gerne finde den bedste skole til vores børn, og vi ville også gerne blive lidt uden for de store byer, så børnene får en rolig opvækst, forklarer Halyna Turkevych.

Da parret hørte, at Brenderup og Omegns Realskole lå nummer to på den nye liste fra tænketanken Cepos, der måler landets grundskoler efter den såkaldte undervisningseffekt, kørte de en tur til Brenderup for at se byen.

- Der så rart ud, og vi besluttede os for, at det var her vores børn skulle vokse op, fortæller Halyna Turkevych.

Det viste sig dog at være sværere end som så at finde et sted at bo i Brenderup til en overkommelig pris. Men med hjælp fra Middelfart Kommunes bosætningskonsulent Anne Marie Clausen lykkedes det familien at finde lejligheden til 6.000 kroner om måneden på Stationvej.

- Hun har været en stor hjælp også med andre praktiske ting, forklarer Halyna Turkevych, der håber, familien får råd til et lille hus, når begge får et fast arbejde.

Lige nu arbejder hun som rengøringsassistent, mens manden er ansat i et landbrugsvikarbureau og nu fungerer som driftschef på en svinefarm mellem Vejle og Fredericia.

Tilflytterne
Bosætning. Ordet kan smage abstrakt og luftigt, men når politikere ofte tager det i deres mund, er baggrunden konkret. Hvert år flytter omkring 1800 nye borgere til Middelfart Kommune, men næsten lige så mange fraflytter.

Spørgsmålet er derfor, hvilken tilflytter-gulerod som lokker bedst? Børneinstitutioner, naturoplevelser, ældrepleje, erhverv eller noget femte?

I serien Tilflytterne taler vi med nogle af dem, som har slået sig ned i kommunen i løbet af 2017, og spørger dem, hvad der trak dem til. Og om de bliver boende.
- Vi har det rigtig godt med vores naboer fortæller Halyna Turkevych, der ses på trappen sammen med manden Maksym Lysenko og parrets to børn, Diana og Katrine. Foto: Jonas Ancher Nyeng
- Vi har det rigtig godt med vores naboer fortæller Halyna Turkevych, der ses på trappen sammen med manden Maksym Lysenko og parrets to børn, Diana og Katrine. Foto: Jonas Ancher Nyeng

Fandt hinanden i Lemvig

Halyna Turkevych og Maksym fandt hinanden i 2007 under et praktikophold på en svinefarm i Lemvig. Begge blev så glade for forholdene på svinefarmen i Lemvig, at de besluttede sig for at blive og få dansk opholdstilladelse. Kun halvandent år efter blev parret gift, og snart kom der børn til.

- Vi er faldt hurtigt til i Danmark, folk er flinke og hjælpsomme, der er styr på tingene, og vi har fået mange venner i Lemvig. Så det har også været lidt svært at forlade byen, men vi ville have den bedste skole til vores børn, og heldigvis er vi også blevet utrolig godt modtaget i Brenderup, siger Halyna Turkevych.

Hun fortæller, at den ældste datter allerede den første dag i skolen fandt en kammerat, Birgitte, og blev inviteret med hjem. Birgitte er nu Dianas bedste ven, og de to leger sammen så snart, der er mulighed for det. Også lillesøsteren Karine trives nu i børnehaven, selv om hun græd meget den første uge hver morgen, når hun blev afleveret.

- Også rent praktisk er Brenderup et godt sted med skole, børnehave, indkøbsmuligheder og bus lige udenfor døren, siger Halyna Turkevych, der synes, det allerbedste ved Danmark er naturen.

- Der er skove, der er søer, der er havet, der er bare dejligt i Danmark, og vi går tit skovture og samler svampe. I Ukraine er det svært at finde arbejde, lønningerne er lave, og der er megen uro, så vi er meget lykkelige her, fortæller hun.

Hjem til skolestart

Familien startede den 23. december ud på en årlig 2000 kilometer lang tur med børnene på bagsædet af deres Opel Astra for at aflevere julegaver og besøge familien i Ukraine. Halyna Turkevych og Maksym Lysenko er ortodokse kristne og fejrer derfor først juleaften og giver gaver til hinanden den 7. januar.

Men skolen er vigtigere end julen, og familien kører derfor de 2000 kilometer retur til Brenderup, kun en uge efter de ankom, for at den ældste datter kan være klar til skolestart den 3. januar på Brenderup og Omegns Realskole.

- Vi kan jo ikke bare blive i Ukraine og fejre jul, når Diana skal møde i skole, og vi skal jo også på arbejde, forklarer Halyna Turkevych.

Ukrainske tilflyttere: - Vores børn skal gå i den bedste skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce