Middelfart Kommune skulle have taget stilling til, om kontroversiel mail var undergivet aktindsigt, inden de slettede den, mener tilsynsmyndighed.

Kommunaldirektør Steen Vinderslev var lidt for hurtig til at trykke på slette-knappen på sit tastatur, da han tidligere i år modtog en mail fra Lise Seisbøll, som på det tidspunkt var direktør på keramikmuseet Grimmerhus - det nuværende Clay i Middelfart.

Det konkluderer Statsforvaltningen i en udtalelse.

Fyens Stiftstidende bad kommunaldirektøren om aktindsigt i mailen, der førte til, at Lise Seisbøll og bestyrelsesformand Jans Horskjær fik besked på, at de var fortid på keramikmuseet.

Det skete blot to måneder før, at museet stod over for at genåbne efter to års ombygning.

Få dage efter den dobbelte fyring erfarede Fyens Stiftstidende fra flere sider, at årsagen til det drastiske skridt var, at Lise Seisbøll havde sendt en mail til flere personer med tilknytning til museet.

Ifølge avisens oplysninger kritiserede hun i skarpe vendinger Jan Horskjær for at blande sig for meget i museets drift.

Blandt modtagerne af mailen var kommunaldirektør Steen Vinderslev, som ikke ville udlevere mailen til avisen, fordi han havde slettet den.

Han forklarede, at han ikke mente, den havde noget med kommunen at gøre, så han havde videresendt den til museets bestyrelse og efterfølgende slettet den.

Fyens Stiftstidende klagede derefter til Statsforvaltningen, som fører tilsyn med blandt andet kommuner.

Avisen mente, at kommunaldirektøren ikke burde have slettet mailen, da kommunen yder økonomisk støtte til museet, samt at kommunen har to repræsentanter i bestyrelsen. Dermed har kommunen ifølge avisen en væsentlig interesse i at kende til forholdene.

Opbakning fra pressejurist

Den udlægning støttede pressejurist Oluf Jørgensen.

- Når kommunen yder tilskud til museet, kan kritikken (mailen, red.) indirekte have betydning for kommunen. I så fald er kritikken formentligt sendt for, at kommunen kan være orienteret om problemer, skrev Oluf Jørgensen og konkluderede, at mailen er omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt.

Efter syv måneders behandlingstid er Statsforvaltningen kommet frem til, at Middelfart Kommune skulle have taget stilling til, om mailen er undergivet aktindsigt, og har bedt kommunen om at genoptage behandlingen af avisens aktindsigt.

Middelfart Kommune fastholder dog i en skrivelse til Fyens Stiftstidende, at den ikke mener, at mailen er undergivet aktindsigt, da den ikke vedrørte kommunen.

- Mailen er ikke længere i kommunens besiddelse, hverken fysisk eller elektronisk, hvorfor kommunen fortsat ikke kan imødekomme anmodningen, skriver Hanne Tauber, der er jurist hos Middelfart Kommune.

Det svar har Hanne Tauber også givet til Statsforvaltningen, som nu vil vurdere, om kommunens ageren er i strid med offentlighedsloven eller ej.

  • Skovrider_Henrik_(2015)_016

    Af:

    Jeg er journalist og jourhavende på Fyens.dk.