Projektleder Helle Baker gør status på Klimabyen ét år efter, at anlægsprojektet gik i gang. Det har været præget af debatten om brostenene i Brogade.

Klik dig rundt i Klimabyen

Middelfart: 2. maj 2016 blev første spadestik til det storstilede Klimabyen-projekt taget på træningsbanen ved Middelfart Stadion, inden der blev gravet i Skovkvarteret, hvor første etape blev udført i 2016.

Om Klimabyen

Formålet er at håndtere regnvandet på overfladen som supplement til rør i jorden.Projektområdet ligger i den vestlige del af Middelfart, som ofte er ramt af oversvømmede kældre og vand på terræn ved kraftige regnskyl.

Klimabyen realiseres i perioden foråret 2016 til efteråret 2018 af Middelfart Spildevand og Middelfart Kommune i partnerskab med Realdania.

Projektet har et samlet anlægsbudget på 76,4 millioner kroner.

Det er inddelt i tre etaper - Skovkvarteret, Allékvarteret og Bykvarteret - der har hver sin løsning, og hvor regnvandet bliver ledt ud i Lillebælt tre forskellige steder.

Dertil kommer en fjerde etape, som er den såkaldte Aktivitetsskov på træningsbanen ved Middelfart Stadion.

Projektet, der primært handler om at håndtere regnvandet på overfladen for ikke at belaste kloakkerne i tilfælde af store mængder regn, blev dog mødt af en uventet kritik, da en gruppe borgere i efteråret igangsatte en kampagne for at bevare brostenene i Brogade, som også hører med til Klimabyen, men først i tredje etape.

Til sidst gik politikerne ind og traf en beslutning om at beholde det omdiskuterede brostensstykke ved Middelfart Kirke.

Mangler parkeringspladser

Mens anden etape af Klimabyen er gået i gang i Allékvarteret, er de første erfaringer fra Skovkvarteret ved at blive indsamlet.

Avisen har inviteret projektleder Helle Baker med rundt i området for at høre, hvad det er, at borgerne har fået for de mange millioner kroner, der er postet i det.

Inden rundturen nærmest er gået i gang, vil en beboer på Karensvej, hvor de største forandringer er sket, gerne give sit besyv med til Helle Baker.

Kvinden, der ikke vil stå frem med sit navn i avisen, er utilfreds med, at der er blevet færre parkeringspladser på Karensvej, fordi de nye regnbede, der omsamler områdets regnvand, optager en stor del af vejarealet. Det skyldes, at regnvandet i området ikke længere ryger i kloaksystemet.

- Hvis der er nogle, der parkerer i lommerne, kan to biler ikke passere hinanden, fortæller kvinden til Helle Baker, der tager imod kritikken fra beboeren.

Fokus var ikke på brostenene

Helle Baker indrømmer, at ikke alt er forløbet som planlagt med Klimabyen i den første periode. Især virakken om brostenene i Brogade, hvor anlægsarbejdet først er i 2018, har stjålet billedet.

- Jeg tror, at det, der kom bag på os alle sammen, var, at vi ikke havde vores fokus der. Vi havde fokus et andet sted, og lige pludselig opstod det her. Vi var nok bare uforberedte på det, forklarer Helle Baker, som giver en forklaring på, hvorfor brosten eller ej bragte sindene i kog.

- Det handler om følelser, og det forstår jeg fuldt ud. Men jeg ved, at alle bliver glade for den løsning, vi får. Det bliver super flot, siger Helle Baker om brostenssagen.

På Egevej, som netop er ved at bliver gravet op, har der også været diskussion om den løsning, der var lagt op, men efter nogle møder blev parterne enige om, hvad der skal ske med vejen.

Allétræer fældes

Anden etape forventes færdig til efteråret, og så går tredje etape i Bykvarteret samt anlægget af Aktivitetsskoven ved Middelfart Stadion i gang primo 2018.

Og der kan blive flere sager, som måske kommer bag på nogle, gætter Helle Baker.

- Jeg forestiller mig for eksempel, at der er nogle, der bliver kede af, at de gamle alletræer (på Adlerhusvej, red.) vil falde, men de er til fare for deres omgivelser. Vi vil prøve at genskabe det til noget, der kan holde i mange år, forklarer projektlederen.

Indvielsen af Klimabyen bliver i slutningen af 2018.

  • Skovrider_Henrik_(2015)_016

    Af:

    Jeg er journalist og jourhavende på Fyens.dk.

Mere om emnet

Se alle
Klimabyen: Projektleder afviser kritik

Klimabyen: Projektleder afviser kritik

Fra hæk til bæk: Klimaby-forventninger ikke opfyldt

Fra hæk til bæk: Klimaby-forventninger ikke opfyldt

2
Brogade: Brostenene vil larme mindre

Brogade: Brostenene vil larme mindre