Stadig rugbrød i børne­haverne

Der laves lidt mad i køkkenet i Nørre Aaby Børnehave. Her er køkkenassistent Malene Elbæk i færd med at bage pebernødder. Efter nytår skal den daglige frokost anrettes her.
Foto: Hans Østergaard

Stadig rugbrød i børne­haverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rugbrød på menuen i de børnehaver, der fra nytår går over til den lovbestemte madordning

Nordvestfyn: Når børnene i Nørre Aaby Børnehave og Blæksprutten i Middelfart skal have deres første børnehave-frokost i det nye år, er det slut med at hente madpakken i køleskabet.

Børnehaverne tager nemlig fra nytår hul på den lovbefalede madordning, som fra nytår 2011 gælder alle børnehaver hele kongeriget.

- Vi blev udvalgt som pilotprojekt, fordi vi har de bedste køkkenfaciliteter, fortæller William Truelsen, leder af Nørre Aaby Børnehave.

4. januar får børnehaven leveret de første bakker med smurte rugbrødsmadder og gnavegrønt. Maden kommer fra Udby Behandlingshjem, som i forvejen laver mad til de unge der.

- En privat leverandør vil få meget svært ved at tjene penge på at lave maden. Udby Behandlingshjem skal ikke tjene penge på at lave maden, siger William Truelsen.
Foto: Hans Østergaard

Mindre kræsne børn

Den nye madordning er bestmt ikke et ønske, der kommer nedfra. Tværtimod har mange forældre klaget over den lov, som Folketinget har vedtagtet. Ikke desto mindre ser William Truelsen flere fordele ved madordningen.

- Det er sund mad, der serveres. Og så tror jeg, børnene bliver mindre kræsne. Når de de andre børn spise maden, gør de også, siger han og giver eksemplet fra den årlige julefrokost, hvor børnene gladeligt spiser sild, selv om de ikke kan lide det derhjemme.

I Nørre Aaby Børnehave er der ikke økonomi til at ansætte en køkkenassistent til at sørge for den daglige frokost. Det er der i den noget større institution Blæksprutten i Middelfart.

Her er et mødelokale lavet om til køkken.

- De første par måneder får vi pålæg fra slagteren og brød fra et cateringfirma. Derefter håber vi på at få ansat en køkkenassistent, som stadig skal købe ind hos slagteren, men lave lidt mere af maden selv, fortæller pædagog Judy Carlsen.

I Blæksprutten var der heller ingen tvivl om, at der fortst skal rugbrød på frokostbordet.

- Børnene er glade for rugbrød, og det er sundt. Og de fleste får varm mad derhjemme om aftenen, siger Judy Carlsen.

Madpakken stadig med

I Nørre Aaby kan forældrne ikke helt droppe madpakke-smøringen endnu. For børnene skal fortsat selv have eftermiddagsmad med.

- Det er lidt træls for forældrene, så på sigt vil vi sørge for eftermiddagsmaden - bage nogle boller eksempelvis. Men nu skal vi lige have kørt det her i gang først, siger William Truelsen.

At Nørre Aaby Børnehave valgte madordningen fra 2010 skyldes ikke mindst, at køkkenfaciliteterne er klar til opgaven. Det er ikke tilfældet mange andre steder, og derfor har kommunen en pulje på fire millioner kroner til ombygning af køkkernene i børnehaverne.

- Vi er sikre på, at vi kan klare opgaven for de penge, siger dagtilbudschef Tove Vestergaard-Nielsen.

Stadig rugbrød i børne­haverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce