- Det er simpelthen unfair, siger Stine Laursen og Laura Feveile, der har over 20.000 kroner til gode og nu håber, at 3F Vestfyn kan hjælpe dem med at få deres penge.

Middelfart: De tidligere ansatte på Familierestaurant Karoline er kommet i alvorlig klemme, efter indehaveren gennem de sidste 13 år, Karina Øhrgaard, 1. juli solgte stedet.

Det viser sig nemlig, at personalet har over 200.000 kroner til gode hos den tidligere ejer i manglende udbetalt løn og feriepenge. Tallet har faglig sekretær hos 3F Vestfyn Finn Ole Christiansen regnet sig frem til efter at have været i kontakt med cirka 20 af de formentlig mere end 30 ansatte, som Karina Øhrgaard skylder penge.

Ender hos Lønmodtagerens Garantifond

Hvis alle ansatte hos Familierestaurant Karoline i perioden 1. juli 2016 til 30. juni 2017 gør krav på tilgodehavender, vil det samlede krav på løn- og feriepenge antageligt ende på over 200.000 kroner. Det vurderer faglig sekretær hos 3F Vestfyn, Finn Ole Christiansen, der har 30 navne på en liste over tidligere ansatte.Han har foreløbig sendt såkaldte påkravsskrivelser fra syv ansatte på i alt 63.000 kroner til Karina Øhrgaards privatadresse.

Hvis Karina Øhrgaard ikke inden for 11 dage betaler de syv ansatte det skyldige beløb, vil hun af 3F Vestfyn med fuldmagter fra de ansatte blive begæret konkurs ved Skifteretten i Odense.

Ifølge Finn Ole Christiansen tyder interne beskeder mellem de ansatte og Karina Øhrgaard i en lukket Facebookgruppe på, at hun er insolvent. Hvis Retten kommer til samme resultat, vil firmaet blive erklæret konkurs.

De ansatte og 3F Vestfyn vil med konkursdekretet i hånden kunne søge Lønmodtagernes Garantifond (LG) om de skyldige beløb.

Og som sagen ligger nu, vurderer Finn Ole Christiansen, at de ansatte har gode muligheder for at få deres penge af LG.

- Frustrerende ikke at få sin løn

- Det er unfair den måde, Karina har behandlet os på, for hun har jo bevidst snydt os ved ikke at indbetale feriepenge i lang tid. Og det er det frustrerende at have arbejdet en hel måned uden at have fået en krone for det, siger 15-årige Laura Feveile til Fyens Stiftstidende.

Hun blev ansat på Karoline sidste år og har 4.724,25 kroner til gode i løn og feriepenge efter skat. De 889.10 kroner er feriepenge fra 2016, som Karoline ikke har indbetalt til Feriekonto.

Hun beretter om en blandet tid som ansat på Karoline.

- Lønnen gik ofte først ind på min konto den fem i måneden. På et tidspunkt var der også snak om, at vi skulle have den på mobilepay, men det blev aldrig til noget.

- Pludselig i foråret blev min timeløn sat ned med én krone til 57,25 kroner, uden jeg fik nogen forklaring. Jeg opdagede det bare på min lønseddel, fortæller Laura Feveile, der altid var mest glad, når indehaveren ikke var på arbejde.

- Hun er skrap og lavede jævnligt om på reglerne, så det var aldrig til at finde ud af, hvordan vi skulle gøre tingene.

- På et tidspunkt fik vi at vide, at kunderne kun måtte betale med mobilepay, og vi fik skældud, hvis nogle kunder alligevel benyttede Dankort, når de ikke havde mobilepay.

- Og så var der altid aflyste retter på menukortet, fordi vi ikke havde råvarerne til at lave dem. Det var det samme, da jeg stod i ishuset. Der manglede vi også tit nogle varianter af isen, fortæller Laura Feveile og fortsætter.

- Allerede sidste jul fortalte Karina, at hun ville lukke stedet, fordi hun ikke havde penge til at drive det videre. Det burde hun have gjort. Men jeg blev ringet op i foråret og tilbudt arbejde igen, siger Laura Feveile, der er glad for, at 3F Vestfyn har sagt ja til at tage hendes sag op, efter hun har meldt sig ind i fagforeningen.

- Jeg havde ikke selv haft kræfter til at kæmpe for mine penge, og jeg havde nok overset, at der manglede feriepenge, fortæller Laura Feveile, der måtte låne pengene af sin mor, da junilønnen udeblev, og hun stod og skulle til København med sine veninder.

Skuffet efter fem år på Karoline

20-årige Stine Laursen har 11.529 kroner til gode i løn og feriepenge og havde været ansat fem år på Karoline, da Karina Øhrgaard solgte stedet 1. juli i år. Hun fortæller, at hun altid har været tilfreds, ellers havde hun ikke arbejdet der i så lang tid.

- Men når jeg ser på det nu og finder ud af, at Karina har snydt med feriepenge og ikke kan give mig min løn for juni, er jeg vred og skuffet. Og jeg var i chok, da jeg fandt ud af, at det er så mange penge. Jeg troede, vi havde et godt, personligt forhold og har altid passet mit job og aldrig sagt nej, siger Stine Laursen.

Hun valgte ligesom Laura Feveile at melde sig ind i 3F Vestfyn efter det orienterende møde, fagforeningen inviterede Karolines tidligere ansatte til den 27. juli.

- Jeg var faktisk medlem af HK, men de ville ikke gøre noget, fordi jeg stod som ungdomsmedlem, der ikke betaler kontingent. Og jeg havde ikke selv haft overskud til at tage kampen op mod Karina, siger Stine Laursen, der nu har fået job på Kitzchen, spisestedet den nye ejer Jan Zederkof har åbnet på adressen.

Karina Øhrgaard beklager situationen. Læs hendes forklaring her.

  • Gottwald_Søren

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.

Mere om emnet

Se alle
Fagforening: Det grænser til svindel

Fagforening: Det grænser til svindel

Intet overblik: Karoline-ejer melder pas

Intet overblik: Karoline-ejer melder pas

7
Hammeren er faldet: Karoline-ejer erklæret personlig konkurs

Hammeren er faldet: Karoline-ejer erklæret personlig konkurs