Slam kan få lov at gå op i røg


Slam kan få lov at gå op i røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgere fortsætter slam-kampen. Ny lov kan på sigt sende det til afbrænding i stedet for til Sdr. Åby

SDR. ÅBY: Borgerne i Sdr. Åby kæmper fortsat for at undgå, at deres landsby skal bruges til slamopbevaring. Nu får de måske hjælp fra regeringen.

Et længe ventet lovforslag ser ud til at gøre det billigere at sende slammet til forbrænding. På grund af statsafgifter er det i dag så dyrt, at det ikke er et reelt alternativ til at oplagre slammet, indtil det kan spredes ud på marker.

- Det var da dejligt, lyder den umiddelbare kommentar fra Ove Andersen (S), formand for Miljø- og Forsyningsudvalget i Middelfart Kommune.

Det er kommunen, som har givet tilladelse til opbevaring af spildevandsslam fra Middelfart Renseanlæg i en tidligere svinestald på Præstebuen i Sdr. Åby. Politikerne har hele tiden holdt sig til, at de hellere vil brænde skidtet af, men at det har været for dyrt.

- Det er også derfor, at vi kun har givet en midlertidig tilladelse til opbevaring af slammet, siger Ove Andersen.

Tilladelsen gælder frem til 31. december 2009.

Kampen fortsætter

Også i Sdr. Åby vækker de nye toner glæde. Men kampen for at undgå slammet fortsætter.

- En afgiftsændring behøver ikke at betyde alverden, siger Dan Ljungar, en af de tre borgere i Sdr. Åby, der går forrest i slam-kampen.

Dan Ljungar er blandt andet gået til Naturklagenævnet for at få stoppet den ombygning af grisestalden, der finder sted i disse dage, så den bliver egnet til opbevaring af spildevandsslam.

Han mener, at der er tale om så væsentlig en ombygning, at det kræver en landzonetilladelse, hvilket som minimum betyder, at der vil gå længere tid, før stalden kan tages i brug som slamlager.

Må bruges nu

Det lovforslag, som ventes at åbne op for afbrænding af slammet, er endnu ikke skrevet. Men på et møde i sidste uge drøftede en række aktører de foreløbige udmeldinger fra Skatteministeriet.

Blandt deltagerne var biolog Anni Berndsen, Middelfart Kommune. Hun er sagsbehandler på slam-sagen fra Sdr. Åby.

Hun fortæller, at selv ikke ændret lovgivning er nogen garanti for, at borgerne i Sdr. Åby slipper for slammet.

- Tilladelsen er givet. Den kan kun trækkes tilbage, hvis Naturklagenævnet eller Miljøklagenævnet sender sagen tilbage til fornyet behandling, siger Anni Berndsen.

Borgerne i Sdr. Åby er inviteret på Middelfart Renseanlæg i aften klokken 19, hvor de får set og lugtet til spildevandsslammet.

Slam kan få lov at gå op i røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce