Sjælden romersk sølvdenar fundet på Røjlehalvøen

Den slidte sølvdenar er ikke hel. Den kan være knækket, eller en del er opløst efter mange år i jorden. På den ene side ser man en romersk stridsvogn med et firspand for, forneden teksten ROMA. På den anden side en romersk kriger med hjelm.

Sjælden romersk sølvdenar fundet på Røjlehalvøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sidst i februar bibbede detektoren på en mark ved Katrinebjerg på Røjlehalvøen. Op af jorden gravede han en romersk sølvdenar.

- Det var først, da jeg var kommet hjem og havde børstet den ren, at jeg kunne se, hvad det var. I håndbøger og på internettet kunne jeg se, at den sandsynligvis er præget omkring 130 f.Kr. - altså for mere end 2.100 år siden, siger Niels Martner.

Han ringede straks til Odense Bymuseum. Han fik at vide, at en så gammel denar var et sjældent fund. Denaren er afleveret som danefæ til museet og ender i Den kongelige Mønt- og Medaljesamling på Nationalmuseet.

En romer i Strib

Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, Odense Bymuseum, bekræfter, at fundet er vigtigt og sjældent.

- Jeg har ikke hørt om, at der tidligere er fundet så gamle denarer på Fyn. Jeg kan ikke afgøre den præcise alder, men den er i hvert fald fra republiktiden i Romerriget og fra før Kristi fødsel. Der er fundet mange romerske denarer i Danmark, men der er præget i kejsertiden og er 100 til 200 år yngre, siger museumsinspektøren.

Han vurderer, at sølvdenaren har været i omløb længe, måske i over 100 år, inden den havnede på den yderste spids af Røjlehalvøen.

Mogens Bo Henriksen har et par bud på, hvordan det er sket. I den periode i jernalderen var der en ret tæt bebyggelse i det område. Jorden var god, og der var overskud. Det gav mulighed for handel med omverdenen. Denaren kan så være kommet hertil gennem handelsforbindelser sydpå.

- Det er også kendt, at Romerriget i nogle årtier før Kristi Fødsel sendte spejdere ud for at undersøge, hvor de kunne erobre nye provinser. Så hvem ved, måske har en romer besøgt Strib og omegn for lidt over 2000 år siden.

Museumsinspektøren mener, at detektorfolket giver et vigtigt bidrag til udforskningen af vores historie. De mange indleverede fund indgår i en bank af viden, som bruges i forskningen.

- Amatørarkæologerne med detektorer er med til at skrive danmarkshistorie, siger Mogens Bo Henriksen.

Del af større skat

Niels Martner synes, det er spændende at forestille sig, hvad der er sket dér, hvor Katrinebjerg meget senere blev bygget. Der har været bebyggelser og menneskelig aktivitet i området. Måske har der boet en høvding eller betydningsfuld person. Er denaren tabt ved en tilfældighed, eller kan den være en del af større skat?

Den mulighed tør Niels Martner næsten ikke tro på.

- Jeg vil i hvert fald prøve, om jeg kan finde resten, hvis den er knækket.

Sjælden romersk sølvdenar fundet på Røjlehalvøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce