Tirsdag lavede 6.B på Nørre Aaby Skole små film om konsekvenserne af ulovlig streaming af film på internettet.

Nørre Aaby: Op mod halvdelen af danskerne streamer jævnligt film ulovligt på nettet, viste det sig i en undersøgelse blev foretaget af YouGov for kampagnen "Os der elsker film" i november 2016.

Tirsdag havde kampagnen bevæget sig ud på Nørre Aaby Skole, hvor en underviser fra Lommefilm hjalp 6.B med at producere deres egne kortfilm på en iPad om konsekvenserne ved ulovlig streaming af film.

Danskernes brug af ulovlig streaming

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet YouGov for kampagnen Os der elsker film. De adspurgte er danskere mellem 15 og 50 år. Der er gennemført i alt 1506 interview mellem den 4. og 10. november 2016.- 32% streamer/downloader film og/eller tv-serier dagligt, 42% ugentligt og 14% hver måned.

- Samlet set streamer/downloader 40% film og/eller tv-serier fra ulovlige internetsider eller sider, som de er i tvivl om er lovlige hvor de er i tvivl om de er lovlige, mindst én gang om måneden.

- 17% er enige eller delvist enige i, at det er okay at streame eller downloade film og tv-serier fra ulovlige sider på internettet.

- 43% er helt eller delvis enige i, at folk i deres aldersgruppe generelt synes, det er okay at streame eller downloade film eller tv-serier fra ulovlige sider på internettet.

Tallene for folk i aldersgruppen 15-25 år ligger højere end gennemsnittet for de adspurgte danskere.

- Der er dumt, at folk laver hjemmesider, hvor man kan streame film ulovligt, for det har virkelig konsekvenser. Filmselskaberne mister mange penge på det, siger Alberte Meyer.

- Folk tænker, at det ikke skader dem, men det rammer os alle sammen, fortsætter Tilde Krogsgaard Weigand.

6.B har inden produktionen af deres film, fået undervisning i både, hvordan man skruer en film sammen, men også om, hvad det vil sige at streame film ulovligt og hvilke konsekvenser, det har.

Artiklen fortsætter under filmen.

Kun en har prøvet

Undersøgelsen fra YouGov er baseret på svar fra folk i aldersgruppen 15 til 50 år. Eleverne i 6.B er nogle år yngre, og af de fem elever, som avisen taler med, har alle hver især adgang til en lovlig streamingtjeneste som Netflix eller HBO. Kun en enkelt har prøvet at streame ulovligt.

- Jeg har prøvet det, men fandt ud af, at det var ulovligt bagefter. Så det er den eneste gang, siger Christian Dyrvig.

De fem elever nævner også konsekvenser som bøder og virus på computeren, som følge af ulovlig streaming, og ryster alle sammen på hovedet, når de bliver spurgt, om de vil bruge ulovlige streamingsider fremover.

- Det er ligesom at tage i biografen og filme det hele med sin mobil, siger Daniel Indal.

I deres undervisning har 6.B primært hørt om piratfilmtjenesten Popcorn Time, der flere gange er blevet lukket ned.

- Vi har lært, at det er ulovligt, og at vi får dårligere film af at bruge dem, siger Sabrina Bibi Eriksen.

Se de resterende fire film fra 6.B

  • Af: