SOS Gambia: Unge afrikanere klædes på i kommunalt arbejdstøj

Eleverne på SOS Gambias tekniske skole i Tujereng er nu klædt i aflagt arbejdstøj fra Middelfart Kommune. Privatfoto

SOS Gambia: Unge afrikanere klædes på i kommunalt arbejdstøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SOS Gambia får 22.000 stykker aflagt tøj til deres skoleprojekt af Middelfart Kommune og Berendsen Textil Service.

Middelfart: Da Middelfart Kommune skulle udskifte Berendsen-arbejdstøjet til deres pleje- og køkkenpersonale for fortsat at følge med de nye hygiejnekrav, aftalte kommunen og Berendsen at sende de 22.000 stykker aflagt tøj videre til SOS Gambias tekniske skole for unge i Gambia. Nu er alt tøjet ankommet - til glæde og gavn for eleverne og miljøet.

Susanne Skov har været hjemmesygeplejerske i Middelfart Kommune i 33 år, og i 2004 stiftede hun SOS-Gambia, som har bygget og driver en teknisk skole i Tujering. Hun var med til at pakke alt Berendsen-tøjet til skolens elever - ligesom hun selv rejste til Gambia for at tage imod den 40-fods container proppet med tøj.

Berendsen betalte Susanne Skovs rejse, leje og forsendelse af containeren.

- Så det var fantastisk af dem, og eleverne er jublende lykkelige for tøjet, siger Susanne Skov.

Hun fortæller, at de unge kommer fra familier, der ikke har råd til at købe arbejdstøj til skolegangen, så eleverne har før brugt deres almindelige skoleuniformer i de praktiske håndværksfag, men det slider utroligt meget på tøjet.

Nu har køkkeneleverne pludselig fået professionelle kitler, og murer- og elektrikereleverne har bl.a. fået slidstærke cowboybukser, vindjakker og veste med lommer til værktøj.

- I Middelfart Kommune har vi jo selv gået med Berendsen-tøjet, så vi ved, at det er arbejdstøj af en virkelig høj kvalitet, og det er man ikke vant til i Gambia, hvor vi har brugt lokale smede på skolen, som ankom i shorts og klipklappere for at løse svejse- og skæreopgaver, siger Susanne Skov.

Det robuste Berendsen-tøj er med til at sikre, at SOS Gambia nu kan få skabt en teknisk skole, der ligger langt over niveauet i Gambia, blandt andet når det gælder elevernes beskyttelse under praktiske arbejdsopgaver.

SOS Gambia
SOS Gambia blev stiftet som forening i sommeren 2012 og har i dag over 300 medlemmer.Men den har været aktiv siden 2004, hvor sygeplejerske Susanne Skov fra Middelfart vendte hjem fra et ophold som frivillig på Serekunda Health Center i Gambia.

Den manglende hygiejne og beskedne udrustning på centeret fik hende til at starte en indsamling hjemme i Middelfart.

Det udviklede sig til adskillige indsamlingsaktiviteter hvert år. Og Susanne Skov og de øvrige frivillige omkring hende har gennem årene sendt adskillige containere fulde med sygeplejeudstyr og undervisningsmidler til Gambia.

SOS Gambias hidtil største projekt er Fongam Skilltraining Center, som åbnes i Tujereng til september. Foruden selve bygningen stiller SOS Gambia med de over 100 årlige sponsorater, som sikrer eleverne en faglig uddannelse.

Kilde: SOS Gambia
Jakkerne har været brugt i hjemmeplejen i Middelfart Kommune. Privatfoto
Jakkerne har været brugt i hjemmeplejen i Middelfart Kommune. Privatfoto

Hjælp til selvhjælp

Målet med SOS-Gambias tekniske skole i Tujering er at klæde de unge på til at klare sig på arbejdsmarkedet, så samfundet i fremtiden bliver uafhængig af Europas hjælp.

Og som Susanne Skov forklarer, er behovet enormt:

- I Gambia er det gratis at gå i folkeskole, men familierne skal selv betale skoleuniformer, bøger, blyanter og tasker, og for mange fattige familier er de små investeringer årsagen til, at børnene ikke kommer i skole.

- Pigerne er dem, man tager først ud ad skolen, når pengene ikke rækker, da det traditionelt er drengene, der tjener penge til familien. Derfor får alle elever på SOS-Gambias skole først en basisuddannelse i engelsk, it og regning, så de kan klare sig på arbejdsmarkedet eller starte deres egen lille butik.

- Og vi har valgt at have en overvægt af piger på skolen, som går til håndværks- og køkkenfagene med et imponerende engagement. Berendsen-tøjet kommer alle elever på SOS-Gambias skole til gode, men faktisk er der så meget tøj, at vi har distribueret det overskydende tøj til to andre tekniske skoler, vi samarbejder med i Gambia - så omkring 500 elever får glæde af tøjet, fortæller Susanne Skov.

I alt 22.000 stykker tøj er fragtet fra Middelfart til Gambia. Privatfoto
I alt 22.000 stykker tøj er fragtet fra Middelfart til Gambia. Privatfoto

En grøn løsning

For Middelfart Kommune og Berendsen er det essentielt at være bæredygtige og udvise ansvarlighed overfor både mennesker og miljøet. Derfor er Susanne Skov også glad for, at løsningen forlænger tøjets levetid.

- Vores nære samarbejde med Berendsen betyder, at vores arbejdstøj nu får et nyt liv i stedet for at blive kasseret - og det ligger rigtigt godt i tråd med vores kommunes fokus på genbrug. Og da tøjet kun bruges som arbejdstøj i undervisningen, skader det heller ikke den lokale bomulds- og tøjproduktion. Tværtimod er løsningen til gavn for både lokalbefolkningen og miljøet, siger Susanne Skov.

SOS Gambia: Unge afrikanere klædes på i kommunalt arbejdstøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce