Søndag eftermiddag var der royalt besøg på Middelfarts keramiske museum, Clay, da den norske dronning deltog for at åbne den nye udstilling fra Tommerup Keramiske Værksted.

Middelfart: - Det er jo en stor dag for os og Middelfart. Det hersker der ingen tvivl om, siger Pia Wirnfeldt, som er museumsdirektør på Clay, til Fyens Stiftstidende, da avisen mødes med hende, inden udstillingen åbner.

- Det giver jo god mening, at hun kommer og åbner udstillingen, fordi hun har en meget tæt relation til Tommerup Keramiske Værksted, som står bag værkerne. Det er jo dem, vi fejrer jubilæum for, tilføjer hun.

Tommerup Keramiske Værksted fylder mere præcist 30 år i år og har i den anledning skabt udstillingen "Store formater - Kloge hænder", som består af blandt andet 15 nye værker skabt specielt til udstillingen, der kører frem til 1. april næsteår.

Og den tætte relation, som værkstedet og dets folk har til den norske dronning, gav hun også selv udtryk for, da hun indtog talerstolen til åbningen søndag eftermiddag, idet hun understregede stor taknemmelighed for den personlige vejledning, hun havde fået igennem årene fra især værkstedets to ledere, når hun besøgte det:

- Du Gunhild (Rudjord, red.) har været min gode mentor. Du har givet mig indsigt i keramikkens væsen, lært mig om farvebrug, om håndværket og hele den skabende dimension, mens du Esben (Lyngsaa Madsen, red.) har bidraget med din imponerende tekniske dygtighed, fagkundskab og ikke mindst gode råd - stop i tid, udtalte den meget bevæget dronning, inden hun kvikt tilføjede: "Stop i tide" - og hele salen grinte.

Men den norske dronning fandt det samtidig også på sin plads at rose Clay:

- Det er en stor glæde at være tilbage på Clay Museum. Jeg var nemlig meget imponeret over dette fine lille museum, første gang jeg besøgte det sammen med Dronning Margrethe for mange, mange år siden. Jeg tror næsten, at det kan have været i det forrige århundrede. Men jeg er ikke mindre imponeret i dag. Jeg fik anledning til at gå gennem lokalerne her til formiddag, og hold da op. Hvor er det en opgave, du står med. For en udfordring. Og det er nogle fantastiske muligheder, du har for at vise alt det, keramikken er blevet til og kan blive til, sagde dronningen og smilede til Pia Wirnfeldt.

Kulturminister Mette Brock (LA) var også mødt op for at holde tale. Det sammen gjorde Esben Lyngsaa Madsen, inden dronningen besigtigede udstillingen med et udvalg af prominente gæster - heriblandt Middelfarts egen borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen (S).

  • Hansen_Anne_Vegeberg

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Middelfart, hvor jeg blandt andet dækker det politiske liv og kommunens udvikling - særlig på børn-, unge- og øvrige socialpolitiske områder.

Mere om emnet

Se alle
Skulpturer fra Clay-udstilling skal ud i Klimabyen

Skulpturer fra Clay-udstilling skal ud i Klimabyen