Indsigt

Professor Phillipe Grandjean fra Syddansk Universitet har blandt andet forsket i kemikaliers betydning for udviklingen af ADHD og autisme. Han er bekymret for fremtiden for vores drikkevand.

Hvor bekymret bør man som borger være for fundet af chloridazon i drikkevandet?

- Jeg har ikke kunnet finde ret meget information om dette ukrudtsmiddel. Der er selvfølgelig lavet nogle test, men der er ikke ret meget viden om skadelige sundhedseffekter. Jeg vil til hver en tid hævde, at det ikke er et holdbart argument at sige, at noget ikke er farligt, bare fordi vi ikke ved med sikkerhed, om det er farligt. Vi har gang på gang set, at det kan føre til skæbnesvangre fejltagelser. Jeg tror ikke, at de her små mængder er skadelige, men når vi nu engang har besluttet, at vi ikke vil have pesticider i vores drikkevand, så skal vi selvfølgelig holde fast i det.

Miljøstyrelsen siger jo, at det først er sundhedsskadeligt ved langt større mængder. Hvor har de så deres information fra?

- Det er noget, de har fra dyreforsøg, som efter min mening er utilstrækkelige, så i virkeligheden ved vi ikke, om stoffet er farligt. Meningen er, at vi skal kunne drikke vores drikkevand uden at være bange. Men myndighederne har altså fejlet, når de tidligere har tilladt pesticider, som ender i grundvandet i mængder, der langt overstiger den grænse, man har sat. Jeg synes ikke, at det virker troværdigt, når Miljøstyrelsen så nu kommer og siger, at det ikke er farligt alligevel.

Hvad tænker du om, at det er et rent tilfælde, at man nu pludseligt har opdaget de her forekomster af chloridazon i drikkevandet og så efterfølgende sætter det på overvågningslisten?

- Jeg er helt enig i, at man ikke skal bruge en farlig masse penge på at måle 300 eller flere stoffer, hvis man kan nøjes med en tiendedel af dem. Men vi er jo nødt til at kunne stole på, at Miljøstyrelsen har de rigtige stoffer på listen over de 35 pesticider, som man tester for rutinemæssigt. Så det er nok det, der gør mig mest bekymret, fordi det rejser spørgsmålet om, hvor mange andre stoffer man kan finde i grundvandet, som heller ikke er på den liste. Det betyder, at Miljøstyrelsen må gribe i egen barm og finde ud af, hvordan man kan gøre det her bedre.

Det tager jo mellem 20 og 300 år, før de her stoffer når grundvandet. Tænker du, at der kan være andre stoffer, som vi skal være opmærksomme på lige nu?

- Ja, det kan sagtens være. Vi må da helt klart stille os selv spørgsmålet om fundet af desphenyl-chloridazon er starten på et forløb, hvor flere stoffer vil nå vores grundvand eller om det bare er en lille smule, der ikke bliver til mere.

Hvordan skal man så gribe det an, hvis man stadig vil have drikkevand uden pesticider?

- Der er forskellige måder, man kan gribe ind i det her forløb. Jeg mener, at det er helt centralt, at vi bevarer vores ambitioner med et rent drikkevand uden giftstoffer. Men så må man altså også stille op med et bedre overvågningsprogram og nogle klare retningslinjer for, hvordan man så skal sætte ind, når der finder overskridelser sted. Vi bliver nødt til at følge det her tæt i de kommende år. Og så mener jeg, at vi bør være meget mere restriktive i forhold til, hvilke pesticider vi tillader. Selv i dag godkender man pesticider uden at vide, om de har nogle skadevirkninger for hjernen eller er hormonforstyrrende. Det virker jo grotesk, når pesticider netop skal kunne dræbe skadedyr og ukrudt.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
Pesticid-rester i alle boringer: Vandværk står i kritisk situation

Pesticid-rester i alle boringer: Vandværk står i kritisk situation

Nye resultater på vej: Vandværker skal teste vandet hurtigst muligt

Nye resultater på vej: Vandværker skal teste vandet hurtigst muligt

Nye resultater på vej: Vandværker skal teste vandet hurtigst muligt

Nye resultater på vej: Vandværker skal teste vandet hurtigst muligt