Prisbombe truer: Borgmestre melder sig klar til at hjælpe varmekunder

Flere små fjernvarmeselskaber kan komme til at stå i en svær situation, når det såkaldte grundbeløb fra staten falder bort i 2019. I Middelfart Kommune står det fælleskommunale transmissionsselskab, TVIS, klar til at levere ligeså billig varme til fjernvarmeværkerne i Gelsted og Ejby. Men det kræver en vedtægtsændring, som kommunerne indtil videre ikke har godkendt. Foto: Peter Leth-Larsen

Prisbombe truer: Borgmestre melder sig klar til at hjælpe varmekunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmestrene fra tre kommuner melder sig klar til at fjerne den bremseklods, der i øjeblikket forhindrer TVIS i at føre grøn varme til Gelsted og Ejby. - Der skal snart ske noget, siger varmeformand i Gelsted, hvor en prisstigning på flere tusinde kroner truer.

Nordvestfyn: Som en anden Lars Larsen er varmesammenslutningen TVIS klar med et godt tilbud til fjernvarmeværkerne i Ejby og Gelsted, der risikerer at stå i en økonomisk kattepine, når et statstilskud på flere millioner kroner forsvinder næste år.

Små 200 fjernvarmeværker har siden 2004 fået et såkaldt grundbeløb fra staten, der fra start har haft en udløbsdato ved udgangen af 2018. Det kostede samlet set staten omkring to milliarder kroner sidste år. De små fjernvarmeværker, der er baseret på naturgas, vil derfor være tvunget til at sætte varmeprisen op med flere tusinde kroner om året.

Men altså ikke hvis det står til TVIS. Varmesammenslutningen, der er ejet af Middelfart, Fredericia, Vejle og Kolding Kommuner, vil gerne levere varme fra de nye og miljøvenlige biomassekedler på Skærbækværket til værkerne i Gelsted og Ejby og lover, at prisen vil holde sig på samme niveau.

Problemet er bare, at det kræver en vedtægtsændring, der har vist sig at være mere besværlig, end man umiddelbart skulle tro, fordi ændringen skal godkendes i alle de fire ejerkommuner.

Enige borgmestre

Borgmestrene i Middelfart, Kolding og Vejle melder sig dog nu klar til handling.

- Nu skal der tempo på, så vi sikrer os, at borgerne i Gelsted og Ejby også er sikret billig fjernvarme næste år, siger Johannes Lundsfryd Jensen (S), borgmester i Middelfart.

Samme besked lyder fra Venstre-borgmestrene i Kolding og Vejle, hvor TVIS gerne vil tilbyde varme til henholdsvis to og tre fjernvarmeværker.

- Jeg tænker, at vi borgmestre skal sætte os sammen og få det bragt i orden hurtigst muligt, siger Vejle-borgmester Jens Ejner Christensen.

- Jeg er fuldstændigt enig i, at der skal fart på, siger Jørn Pedersen, der er borgmester i Kolding.

Jørn Pedersen peger på, at man på Vamdrup Fjernvarmeværk allerede er gået i gang med den overordnede planlægning, så man er klar til at begynde med arbejdet, når vedtægtsændringen er godkendt.

Hvornår det kommer til at ske, tør de tre borgmestre dog ikke spå om.

- Jeg ved, at der bliver arbejdet på sagen, men jeg tør ikke at sige noget om konkrete tidspunkter. Der er noget formelt, der skal være på plads, når man skal lave sådan en vedtægtsændring, men jeg håber, at vi hurtigst muligt kan finde en model, siger Johannes Lundsfryd, der peger på, at det ikke kun handler om at sikre borgerne en ligeså billig fjernvarme, som de får i dag, men også om den grønne omstilling ved overgangen fra naturgas til varme fra biomassekedlerne på Skærbækværket og overskudsvarmen fra Shell-raffinaderiet i Fredericia.

Varmeformand: Det haster

Hos Gelsted Fjernvarme venter man i spænding på, at borgmestrenes gode intentioner også fører til handling, så prisen på fjernvarme ikke stiger fra 16.000 kroner til cirka 20.000 kroner for et standardhus næste år.

- Jeg tror stadig på det, men der skal jo til at ske noget snart, hvis det skal kunne nås, inden prisen stiger. Der er jo også noget anlægsarbejde, der skal laves, siger bestyrelsesformand Erik Hein Nielsen med henvisning til, at der skal anlægges nye varmerør til Gelsted og Ejby, hvis værkerne skal kobles på TVIS.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Jacob Bjerregaard (S) fra Fredericia Kommune, der også skal godkende vedtægtsændringen, før TVIS kan give værkerne et tilbud, de kan få svært ved at afslå.

Prisbombe truer: Borgmestre melder sig klar til at hjælpe varmekunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce