Plads og rum til en ordentlig afsked

Bedemand Lykke Rømer har for nyligt flyttet lokaler til Behrendsvej, og her har hun fået plads til både kølerum og mindestue. Disse skal begge bygges og er klar til brug omkring 1. maj. Foto: Sofie Rømer.

Plads og rum til en ordentlig afsked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bedemand Lykke Rømer får til foråret noget, hun synes mangler i Middelfart: Et kølerum og en mindestue med plads til at tage ordentligt afsked. I den nye mindestue kan også afholdes borgerlige ceremonier, hvis nogle har lyst til det.

Middelfart: Når tiden til den sidste afsked er kommet, er der brug for al den tid, det tager. At få lov at se sin kære en sidste gang er betydningsfuldt og skal foregå i ro og mag.

Bedemand Lykke Rømer kan fra foråret give afdødes nærmeste endnu bedre tid og rum til at tage afsked, da hun i starten af november fik nye lokaler på Behrendsvej i Middelfart. Her bliver der plads til en mindestue samt et kølerum. Som tingene er lige nu, bliver afdøde fra Middelfart-egnen transporteret til Fredericia Sygehuskapel, hvor det koster 110 kroner i døgnet for opbevaring samt 1200 kroner for en fremvisning samt transport frem og tilbage.

- Nu bliver der tid til at være der i afskeden med afdøde. Og vi kan gøre det billigere og mere ordentligt. Selv om jeg siger til de pårørende, når de skal tage afsked i Fredericia Sygehuskapel, at de endelig skal tage sig den tid, de har brug for, så tror jeg, det stresser dem, at jeg står udenfor. Her vil jeg gerne skabe et rum, hvor man kan blive i to timer, hvis man har brug for det. Jeg vil fjerne stress fra det rum, så man kan sige ordentligt farvel, forklarer Lykke Rømer.

Middelfartere kan blive i Middelfart

Når Lykke Rømer kan tage det nye kølerum og mindestuen i brug, vil det give en økonomisk besparelse for de efterladte. Kørslen med afdøde frem og tilbage til Fredericia spares, og ligeledes koster en fremvisning heller ikke noget.

- Men det er ikke kun af økonomiske hensyn. Nogle familier forstår ikke, hvorfor deres afdøde familiemedlem skal til Fredericia. De vil gerne, at den afdøde kan blive i lokalmiljøet, forklarer bedemanden, der forstår, at mange mennesker har en stærk tilknytning til Fyn og Middelfart.

Plads til en borgerlig ceremoni

I den nye mindestue vil der være en rolig atmosfære, hvor man kan tænde stearinlys, synge, eller bare sidde og være, hvis man har lyst til det.

Har man lyst til at afholde en borgerlig ceremoni, kan man gøre dette.

- Det vil også være muligt at tage låget af og holde en ceremoni uden låg, forklarer Lykke Rømer, der kan se, at nogle mangler at få lov at tage afsked på deres egen måde.

- I gamle dage havde vi de afdøde inde i storstuen. Så kom naboer og venner, ja hele sognet kom og tog afsked. I dag henter vi den afdøde hurtigt. Nogle mangler, at der er plads, rum og tid til at tage afsked, og det skal der gives, siger hun.

Kølerum og mindestue forventes at stå klar omkring den 1. maj. Indtil da vil det fortsat være nødvendigt at køre frem og tibage til Fredericia Sygehuskapel.

Plads og rum til en ordentlig afsked

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce