Opråb til minister: Skrinlæg Baltic Pipe-projektet

Gasledningen Baltic Pipe skal efter planen krydse Lillebælt ved Skrillinge Strand og bundgarnsfisker Allan Buchs virksomhed. Det forsøger flere nu at få ændret. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Opråb til minister: Skrinlæg Baltic Pipe-projektet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lodsejere og kommunen forsøger i sidste øjeblik at få bremset eller ændret det storstilede Baltic Pipe-projekt, der skal graves tværs gennem Lillebælt og Middelfart Kommune.

Nordvestfyn: Middelfart-borgmesteren og lokale lodsejere forsøger på kryds og tværs at få bremset eller ændret det storstilede gasledningsprojekt Baltic Pipe, der skal graves ned tværs gennem kommunen og over Lillebælt ved Skrillinge Strand.

Forleden udløb anden høringsperiode.

Byrådet er klar i målet i sit høringssvar, som er underskrevet af samtlige politikere på nær Konservatives Morten Weiss-Pedersen samt Enhedslistens Paw Nielsen.

Kommunens høringssvar opfordrer staten til slet og ret at skrinlægge projektet med at sende gas fra Norge til Polen via de planlagte rør i Middelfarts undergrund.

- Vi vil fortsat prøve at se, om vi kan gøre noget, der kan bremse det. Hvis det ikke lykkes, så må man i det mindste tage så store hensyn som overhovedet muligt både til byudvikling og til natur, understreger Johannes Lundsfryd (S), der har forsøgt at indgå forskellige alliancer og nu henvender sig direkte til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V).

Sådan overordnet set kommer Baltic Pipe til at krydse Middelfart Kommune. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen.
Sådan overordnet set kommer Baltic Pipe til at krydse Middelfart Kommune. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen.

Lodsejere bliver berørte

Borgmesteren remser en række forskellige årsager op til, at man indstiller projektet. Flere lodsejere bakker op om modstanden mod gasledningen, der forventet skal forsyne polske forbrugere med gas fra Norge fra efteråret 2022.

Blandt andre landmand Svend Demant Møller, Svenstrup, der har udsigt til at få gravet en linje på omkring tre kilometer af sine marker op. I forvejen er der gravet højspændingsledninger ned i markerne, og nu planlægger den selvstændige virksomhed Energinet under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, ifølge Svend Demant Møller, at man flere steder anlægger gasledningen omkring 30 meter fra de nedgravede elledninger.

- Det er bare ikke rigtigt, at vi skal have sådan en ledning liggende, og det er jeg utryg ved. Som middelfarter vil jeg udtale, at det her duer bare ikke. Det er upassende, at vi skal have ledningen. Det er en helt forkert placering, siger Svend Demant Møller, der især henviser til Middelfarts byudvikling.

Også bundgarnsfisker og byrådsmedlem Allan Buch (S), Skrillinge Strand, og forhenværende Nørre Aaby-borgmester Torben Knudsen har skrevet kritiske høringssvar.

De bliver på hver sin måde berørte.

Torben Knudsen anslår, at Baltic Pipe kommer til at løbe 300-400 meter under hans mark i Nørre Aaby, hvor der i forvejen er offentlig kloakledning, lysleder- og højspændingskabler. Men det er hverken spinaten eller vinterhveden i mulden, han er mest bekymret for.

Det er krydsningen over Lillebælt, hvor han sammen med Allan Buch og en beboergruppe omkring Skrillinge Strand foreslår en sydligere linjeføring gennem Natura2000-område. Eventuelt fra Frydensborg og Skibelund på Jyllandssiden tværs over bredningen nord for Brandsø og i land i bunden af Tybrind Vig. Eller andre sydligere forbindelser.

- Det er fuldstændig åndssvagt, hvis man ikke kan gå igennem et Natura2000-område. Der er så mange ting, der taler for det, mener den tidligere Nørre Aaby-borgmester Torben Knudsen.

Borgermøde om Baltic Pipe i marts, hvor der var godt fyldt op på stolerækkerne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.
Borgermøde om Baltic Pipe i marts, hvor der var godt fyldt op på stolerækkerne. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen.

Borgmester: Undersøg forholdene

Allan Buch, der har udsigt til at få gasledningen tværs gennem sin matrikel, hvor han også driver virksomhed, har flere gange udtalt sig kritisk om projektet.

Bundgarnsfiskeren mener, at undergrunden i Natura2000-området i Lillebælt flere steder er mere velegnet end ved Skrillinge Strand.

- Vi har levet med havbunden og ved, hvor forskellig den er, påpeger Allan Buch, der i processen føler sig tromlet over.

Forslagene om en gasledning gennem det naturbeskyttede område får umiddelbart opbakning fra borgmester Johannes Lundsfryd.

- Umiddelbart lyder det meget fornuftigt. Bundforholdene i bredningen er sandbund. Man kan grave gasledningen ned og dække med sand igen. Når du er oppe i den her del af Lillebælt (ved Skrillinge Strand, red,), er der lerbund, fordi strømmen er så stærk, at den skyller alt sand væk. Når du skal grave en ledning ned, kan du ikke bare dække til med ler igen, siger Johannes Lundsfryd, der er særligt bekymret for skrænterne syd for Fænø.

- Man kommer til at lave en varig forandring af bunden i denne del af Lillebælt i modsætning til, hvis man gør det, hvor der er sandbund. Jeg skal ikke gøre mig til ekspert på området, men ud fra en lægmandsbetragtning bør man som minimum undersøge forholdene for en mere sydlig forbindelse, opfordrer borgmesteren.

Energinet forventer, at den nødvendige VVM-tilladelse og etableringstilladelse bliver udstedt i sommeren 2019. Frem mod 2022 skal Baltic Pipe efter planen opføres.

Opråb til minister: Skrinlæg Baltic Pipe-projektet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce