Det er efterhånden blevet til millioner af slagsen, og der er stadig bud efter økologiske strikkepinde fra Jens Wanells lille værksted i Gelsted

Gelsted: Det er snart 40 år siden, han lavede det første sæt. Siden er det blevet til millioner af slagsen, og den dag i dag er der stadig bud efter de økologiske strikkepinde, Jens Wanell laver på sit lille værksted i en af længerne på den gamle gård på Kingstrupvej i Gelsted.

Da han havde mest travlt først i 1980'erne, blev det hvert år til over 350.000 sæt økologiske strikkepinde, der blev solgt fra hans to butikker i København. Dengang solgte han også økologisk uld og økologiske plantefarver i tonsvis.

Men så kom fattigfirserne, og Jens Wanell og hans kompagnon måtte dreje nøglen. Og i dag når det ikke at blive til mere end 6000-7000 sæt om året.

Men tallet har faktisk været stigende de sidste par år, efter at interessen for at strikke herhjemme har fået en renæssance.

- Der var en periode, hvor det ikke længere var populært, og folk smed deres strikkesager ud. Nu skal de have det hele fornyet igen, og det kan vi godt mærke, fortæller Jens Wanell, der sælger direkte til 200 danske butikker og en enkelt svensk grossist, der årligt aftager omkring 4000 sæt af hans økologiske strikkepinde.

Herhjemme sælges de blandt andet i brugskunstbutikker langs den jyske vestkyst og i egentlige butikker med strik- og sytilbehør.

Til Gelsted i 1989

Efter konkursen flyttede Jens Wanell sammenmed sin hustru ind på den firlængede gård i Gelsted i 1989 og genoptog produktionen sideløbende med arbejdet som pædagog.

- Vi trængte til ro efter nogle hektiske år, og vi kunne få gården for, hvad en étværelses lejlighed i København koster, fortæller Jens Wanell.

Pindene laves af bøgetræ fra Dansk Skovtræ, som hverken er gødet eller sprøjtet, og samtidig genplantes efter fældning. I stedet for tryksværte brænder Jens Wanell størrelserne på selve pinden, lakken er erstatet af økologisk voks, og knoppen trykkes på uden lim. Og indtil sidste år kom strømmen fra en lokal vindmølle.

Oprindelig købmand

Han er oprindelig uddannet købmand. Og det er mere et udtryk for tilfældigheder og godt købmandskab end ideologi, at hans strikkepinde endte med at blive økologiske.

- Det var først, da vi havde sat pindene i produktion, at jeg kom til at tænke på, at Dansk Skovtræ egentlig dyrkes økologisk. Og med et økologisk brand så jeg en mulighed for at skille mig ud fra de lakerede bambuspinde og traditionelle metalpinde på markedet, hvilket det skulle vise sig at være rigtig set med den stigende fokus, der siden har været på økologi herhjemme, fortæller Jens Wanell.

Nej til øko-freaks

Privat er han selv ret afslappet omkring økologi.

- Vi spiser både økologiske og konventionelle fødevarer og lever i det hele taget ret almindeligt. Når først noget bliver en religion, står jeg af, fortæller Jens Wanell.

Han har hele tiden holdt sine økologiske strikkepinde i et prisleje, hvor alle kan være med. Butiksprisen på hans grønne pinde ligger på mellem 25 og 100 kroner for et sæt.

  • Gottwald_Søren

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.