Nytårsbrag skræmmer: Når hunden bliver hundeangst

Susan Aino Kjær er formand for DCH Brenderup, der hvert år mødes for at køre deres hunde trætte på nytårsaftensdag. Hun har selv en schæferhund, der ikke bliver bange for fyrværkeriet. Det gør hendes kærestes hund dog. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Nytårsbrag skræmmer: Når hunden bliver hundeangst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vestfyns Dyrlæger møder mange frustrerede hundeejere, som gruer for nytårsaften. Der findes dog flere måder, hvorpå ejerne kan forberede hunden på aftenens og nattens brag og glimt på himlen.

Forestil dig, at du ikke vidste, hvorfor stilheden og mørket pludseligt bliver brudt af øredøvende brag og glimt fra himlen, som det sker, når vi hvert år fejrer nytårsaften.

Mens de fleste af os glæder os til at fejre nytårsaften med familie og venner og feste med lidt godt til maven og ganen, forholder det sig anderledes for menneskets bedste ven og dens ejere.

Mange hunde bliver så at sige hundeangste, når tiden er til raketter og bomberør.

- Vi ser det i mange forskellige grader, men nogle hunde er nærmest ved at dø af skræk. De får det virkeligt dårligt, siger dyrelæge Line Fruerlund-Andreasen fra Middelfart Dyreklinik, der er en del af Vestfyns Dyrlæger.

Dyrlægen har mulighed for at udskrive forskellige præparater, der kan dæmpe angsten hos hundene, men der findes også en række andre træningsmetoder, som kan tages i brug. Hos Vestfyns Dyrlæger har man eksempelvis haft kurser, hvor hundene er blevet trænet til at kunne tolerere højere lyde.

I dyreklinikken støder man dog også på mange familier, der simpelthen vælger at tage væk fra larmen.

- Der er rigtigt mange, der tager store hensyn til deres hunde og vælger at tage væk. Men der er også mange ting, man kan gøre for at give tryghed til hunden, siger Line Fruerlund-Andreasen.

Nytårsangst
Man kalder det nytårsangst, hvis hunde reagerer meget voldsomt og måske forsøger at flygte, når den hører fyrværkeri.Nytårsangst er en af de mest udbredte fobier hos hunde og kan vise sig på mange forskellige måder.

Nogle hunde kan blive så bange, at de kaster op og i ekstreme tilfælde kan de blive immune over for smerte og være svære at komme i kontakt med for ejerne.

Man kan forsøge at vænne hunden til at høre høje, pludseligt lyde. Det kræver dog typisk en træningsperiode på omkring tre måneder. 
Hvis hunden er meget bange for fyrværkeriet, kræver det typisk lang tids træning, før den vænner sig til bragene. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Hvis hunden er meget bange for fyrværkeriet, kræver det typisk lang tids træning, før den vænner sig til bragene. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Kør hunden træt

Selvom man her få dage før de største brag stadig ikke har fået forberedt hunden på fyrværkeriet, er der også råd for det.

Hos hundeforeningen DCH Brenderup har man igennem en årrække samlet en stor gruppe medlemmer på nytårsaftensdag. Her handler det om at få udfordret hundene så meget, at de slapper mere af om aftenen og natten.

- Vi laver en masse øvelser, hvor hunden skal finde godbidder eller hvor det gælder om at udvise kropskontrol og holde balancen. Det handler ikke så meget om det fysiske, men mere om at gøre hunden mentalt træt, siger Susan Aino Kjær, der er formand for foreningen.

Hvis hunden alligevel bliver bange, vil den typisk reagere ved at gø af larmen eller gemme sig.

- Det kan gå fra den ene yderlighed til den anden. En hund ligger måske og ryster i en krog, mens en anden farer rundt og gør, siger Susan Aino Kjær, der peger på, at der normalt møder mellem 30 og 40 hunde op til nytårstræningen, der kun er for foreningens medlemmer.

Line Fruerlund-Andreasen mener også, at det er en god idé at få kørt hunden så mentalt træt på dagen som muligt. Når først nytårsfyrværkeriet starter, skal man sørge for at holde hunden indendøre.

- Selv hvis man har en hund, der virker tryg nok, skal man ikke begynde at tage den med udenfor. Den kan hurtigt blive meget skræmt og forsøge at løbe væk, siger hun.

Påvirket i lang tid

Både Line Fruerlund-Andreasen og Susan Aino Kjær peger på, at angsten kan sidde i hundene i et godt stykke tid efter nytårsaften.

- Man skal tænke på, at det ikke bare er nytårsaften, men en længere periode hvor der bliver fyret af. Det giver noget stress hos mange hunde, som kan påvirke deres adfærd lang tid efter, siger Susan Aino Kjær.

Nytårsbrag skræmmer: Når hunden bliver hundeangst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce