Ny tilskudsmodel udfordrer idrætshaller i Ejby og Nørre Aaby

Grafik: Mikkel Damsgaard Petersen.

Ny tilskudsmodel udfordrer idrætshaller i Ejby og Nørre Aaby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Samtlige af kommunens tilskudsberettigede haller kom ud af 2017 med overskud, men ny tilskudsmodel vil fremover sende flere penge til Middelfart og færre til Ejby og Nørre Aaby.

Nordvestfyn: Der var omsider plus over hele linjen, da Økonomiudvalget i sidste uge godkendte 2017-regnskaberne for idrætshallerne i Middelfart, Strib, Nørre Aaby, Ejby og Gelsted. Tidligere kæmpede især Lillebælt Sport og Kultur med røde tal, men også Ejby-Hallerne har døjet med en stram økonomi og kom i 2016 ud med et minus på 70.000 kroner. Det tal blev sidste år vendt til et plus på 240.000 kroner.

Lillebælt Sport og Kultur næsten fordoblede overskuddet i 2017 til 316.000 kroner, mens Brenderup Aktivitetscenter skar 70.000 af sit og landede med et plus på 241.000 kroner. Vestfyns Kultur- og Idrætscenter øgede sit overskud i 2017 med 25.000 kroner og endte med 169.000 kroner på bundlinjen.

Bag tallene ligger der dog vidt forskellige regnskabsprincipper og forskellige historisk betingede låneforhold, som gør det vanskeligt helt at sammenligne, hvor rentabel, hallernes drift har været. Blandt andet har man i Ejby afskrevet langt mindre på sine bygninger, end man for eksempel har gjort i Middelfart og Strib. Hallerne i Ejby har også været begunstiget af rente- og afdragsfrie lån bevilget af den gamle Ejby Kommune. I Nørre Aaby, hvor halkomplekset er kommunalt ejet, har bestyrelsen været begunstiget af ikke at skulle finde penge til den udvendige vedligehold.

Mere fair fordeling

For at skabe en mere fair og enkel fordeling af de cirka 6,5 millioner kroner, kommunen yder i tilskud til hallerne, har politikerne dette efterår vedtaget en ny fordelingsmodel. Den tager større hensyn til hallernes areal og vil give Lillebælt Sport og Kultur cirka 300.000 kroner mere i tilskud til Strib Fritids- og Aktivitetscenter og Lillebæltshallerne på Færøvej.

Omvendt vil hallerne i Ejby, Nørre Aaby og Brenderup samlet set komme til at mangle et næsten tilsvarende beløb.

Hidtil har hallerne fået 200.000 kroner om året til hver adresse, således har Ejby-Hallerne, hvor også Gelsted Hallen hører under, fået 400.000 kroner, mens Vestfyns Kultur- og Idrætscenter med én adresse har fået 200.000 kroner. Kommunen har desuden dækket hallernes forsikringsudgifter og renteudgifter på politisk godkendte lån. Dertil er kommet et beløb fordelt efter hallernes størrelse.

Den nye tilskudsordning indfases over fire år med start i 2019. Den opererer kun med to parametre, nemlig som det mest afgørende antallet af kvadratmeter og et mindre enkeltbeløb til hver adresse.

Mange elementer

- Der har været rigtig mange elementer i denne her proces. Men både politikere og halbestyrelser har ønsket større enkelthed, samtidig er der stræbt efter en større ensartethed i modsætning til nu, hvor nogle haller har været favoriseret af gamle aftaler fra før kommunesammenlægningen, fortæller Mads Sandager Hansen fra kommunens økonomiafdeling.

Han tilføjer, at den nye model samtidig ansporer hallerne til større prisbevidsthed på forsikringsområdet.

- Blandt andet har Lillebælt Sport og Kultur sparet et anseeligt beløb efter at have sendt deres forsikringer i udbud, nu hvor det ikke længere er kommunen, der betaler udgiften, siger Mads Sandager Hansen.

Ejby-Hallerne kan se frem til fra 2020 at skulle betale både renter og afdrag af deres nuværende lån, som den gamle Ejby Kommune bevilgede i sin tid. Der lægges også op til, at hallen skal ændre sin nuværende afskrivningsprofil, så der fremover skabes råderum til nyinvesteringer. I dag afskrives kun på forbedringer, hovedparten af bygningen er således ikke afskrevet men står anført til historisk kostpris.

Vestfyns Kultur og Idrætscenter kan se frem med den nye model også at skulle finde penge til den udvendige vedligehold.

Ny tilskudsmodel udfordrer idrætshaller i Ejby og Nørre Aaby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce