Flere og flere forældre vælger at sende deres børn på privatskole. I Nørre Aaby betyder det, at den lokale folkeskole kun vil have én 0. klasse efter sommer.

Nørre Aaby: Efter flere år med en relativ stabil andel af forældre, der foretrækker at sende deres børn på privatskole, stiger andelen nu markant forud for det kommende skoleår.

Siden skoleåret 2014/2015 har mellem 16 og 17 procent af forældrene valgt private alternativer til folkeskolen, når børnene har skulle begynde i 0. klasse. Det tal stiger i det kommende skoleår til knap 21 procent.

Det er klart, at vi som lokal skole vil kigge på, hvad der kan ligge bag den negative udvikling, så vi kan forsøge at vende den.

Martin Falk, skoleleder på Nørre Aaby Skole

Mest markant er udviklingen i Nørre Aaby, hvor antallet af elever i 0. klasse på den lokale folkeskole falder fra 36 børn i det nuværende skoleår til 24 børn efter sommerferien. Det betyder, at skolen for første gang i mange år kun vil have én 0. klasse, der til gengæld vil have en højere klassekvotient end normalt. Modsat stiger elevtallet på Nørre Aaby Realskole, hvor der for første gang i mange år vil være fuldt booket op i skolens to 0. klasser.

Skoleleder på Nørre Aaby Realskole, Carsten Krag, har aldrig før oplevet så stor en søgning til skolen.

- Jeg har ikke oplevet så stor tilslutning i de 12 år, jeg har været skoleleder. Så vi er da bestemt både glade og stolte over at blive valgt til på den måde. Især, når det sker i en tid, hvor børnetallet falder. Det er godt med godt på, siger Carsten Krag, der vurderer, at forældrene blandt andet sætter pris på den korte vej fra beslutning til handling på privatskolen:

- Vi har et rigtig godt renommé i forhold til det faglige og i forhold til tryghed og trivsel, og så er vi så privilegerede, at der er meget kort vej til beslutningstagerne, siger Carsten Krag.

Ærgerlig skoleleder

Hos skoleleder på Nørre Aaby Skole, Martin Falk, er der først og fremmest ærgrelse over, at skolen går fra to til et spor i 0. klasse.

- Vi ville selvfølgelig rigtigt gerne have nok elever til at have to spor. Det giver en bedre dynamik og gør, at børnene kan skabe flere relationer. Men man må bare konstatere, at der er for få børn i området. Det faldende børnetal er i hvert fald en del af forklaringen, siger Martin Falk, der nu vil forsøge at komme lidt bag om tallene.

- Det er klart, at vi som lokal skole vil kigge på, hvad der kan ligge bag den negative udvikling, så vi kan forsøge at vende den, siger han.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle
Fjelsted Harndrup tager markant dyk: Små skoler får endnu færre elever

Fjelsted Harndrup tager markant dyk: Små skoler får endnu færre elever