Nederlag i kommunal stinker


Nederlag i kommunal stinker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KOMPOST: Miljøstyrelsen holder med naboer til lugtende losseplads
MIDDELFART: Alt tyder på, at de lugtplagede naboer til Vejlby Losseplads får opbakning fra Miljøstyrelsen i slagsmålet om stanken fra lossepladsens anlæg, der omdanner slam til kompost.

Miljøstyrelsen har meddelt Middelfart Kommune, at den agter at stadfæste det påbud fra Fyns Amt, som betyder, at komposteringsanlægget ikke må anvendes i sommermånederne. Påbuddet betyder, at de fire kommuner, der ejer anlægget, Middelfart, Nørre Aaby, Aarup og Vissenbjerg, tvinges til at skaffe sig af med 1600 ton slam andre steder end i komposteringsanlægget. Påbuddet betyder nemlig, at der ikke må fyldes slam på de såkaldte miler i perioden fra 1. maj til 31. august - det tidspunkt på året, hvor naboerne gerne vil have lov til at grille en pølse på terrassen, uden at appetitten skal påvirkes af hørm fra slamanlægget.

Miljøstyrelsen har endnu ikke truffet den endelige afgørelse, men Forbrændingsudvalget i Middelfart Kommune har fået besked om, at Miljøstyrelsen agter at følge i hælene af Fyns Amt, der tilgodeser nabonæserne i nærheden af lossepladsen og giver kommunen en lang næse.

Forbrændingsudvalget agter imidlertid ikke at opgive kampen. Ført ud i livet vil påbuddet gøre anlægget, der har kostet omkring to millioner kroner, ubrugeligt.

- Vi sender et brev til Miljøstyrelsen, hvor vi opremser alle de gode argumenter, vi har, siger udvalgsformand Morten Weiss-Pedersen (K).

Han finder det ubegribeligt, at Miljøstyrelsen ikke påskønner, at komposteringsanlægget er en miljøgevinst.

- Vi har faktisk investeret et par millioner kroner i anlægget fordi det tager hensyn til miljøet. Med anlægget får vi omdannet slammet til et renere produkt, som efterfølgende kan spredes ud på markerne. Et andet alternativ ville være at brænde slammet af og forurene med CO2, siger Morten Weiss-Pedersen og tilføjer:

- Påbuddet spænder ben for vores forsøg på at føre en progressiv miljøpolitik, hvor vi med komposteringen gør slammet så uskadeligt som muligt, siger Morten Weiss-Pedersen.

Han understreger samtidig, at Forbrændingsudvalget allerede har strakt sig for at tilgodese naboerne til lossepladsen. Iperioden fra 15. juni til 15. august vendes kompostmilerne ikke.

- Det er når vi roder rundt i slammet, at det stinker. Derfor har vi valgt at imødekomme naboerne ved at lade komposteringen ligge stille i sommerperioden. Efter omlægningen har kun enkelte beboere klaget over lugtgenerne. Men helt fri for lugtgener bliver vi ikke, siger Morten Weiss-Pedersen.

Han minder i samme åndedrag om, at komposteringsanlægget er miljøgodkendt af de samme myndigheder, som nu udsteder påbud.

Morten Weiss-Pedersen forudser, at en endelig afgørelse i sagen kan trække ud i årevis, hvis Miljøstyrelsen stadfæster Fyns Amts påbud.

- Hvis det mod forventning ender sådan, kan vi klage først til Miljøklagenævnet og siden til domstolene. Det kan nemt strække sig over tre-fire år, siger Morten Weiss-Pedersen.

Nederlag i kommunal stinker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce