Minus på 75 mio. kr. i Middelfart næste år

Middelfart: Middelfart byråd afholder konstitueringsmøde. steen Dalstrøm i aktion.
Foto: Robert Wengler

Minus på 75 mio. kr. i Middelfart næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De første prognoser for kommunens økonomi i 2011 er nedslående: Der forventes at mangle 75 millioner kroner. Institutionsledere skal nu komme med gode idéer til, hvordan pengene kan findes

Nordvestfyn: Et underskud på 75 millioner kroner i 2011. Det er de dystre udsigter for de kommunale finanser næste år. Dermed er Middelfart Kommune på linje med flere øvrige fynske kommuner, der også fattes penge.

- Der, hvor andre kommuner er i gang med at løse en vanskelig opgave i 2010, kan vi se, at vi får en i 2011, fortæller Middelfart Kommunes økonomidirektør Steen Vinderslev.

Han peger på flere årsager til det store underskud, der venter forude, hvis ikke der gøres noget.

For det første viste budgetforliget for 2010, at der i 2011 venter et underskud på 35 millioner kroner. Siden har ikke mindst finanskrisen sendt det tal i vejret.

- Vores skatteindtægter bliver hårdt ramt. Samtidig er ledigheden steget meget, hvilket presser os på udgiftssiden. Desuden ser vi stadig en opdrift i udgifterne til voksne handicappede og anbringelser af børn og unge, fortæller Steen Vinderslev.

Borgmester klar til handling

Selv om Steen Dahlstrøm (S) har beklædt borgmesterposten i snart 25 år, har han aldrig haft udsigt til en sparerunde af den størrelse, der tegner sig forude. Derfor kan det komme på tale at genåbne budgettet for 2010 for at tage hul på besparelserne nu, lyder meldingen.

- Hvis regeringens meldinger om nulvækst og generel stram økonomi for kommunerne næste år er lige så bombastiske de næste par måneder, som de har været hidtil, vil byrådet overveje nøje, om vi skal genåbne vores budget for 2010. Det giver et meget længere tilløb, og vi kan lige så godt tilpasse os i 2010 som at foretage en katastrofe­opbremsning i 2011, siger Steen Dahlstrøm.

Vil kunne mærkes

De dystre 2011-udsigter vil blive et stort tema, når byrådet samles til byrådsseminar den 11. og 12. marts. Der vil politikerne også blive præsenteret for den analyse af den struktur- og serviceanalyse, som forvaltningen er blevet bedt om at komme med.

- Er der nogle af de ting i den analyse, som vi er enige om, at vi skal indføre i 2011, kan vi indfase noget af det i år, siger Steen Dahlstrøm, der forventer en hård opgave forude.

- Underskuddet skal ses i lyset af, at vi de seneste år har trimmet og trimmet og hævet skatten med 0,5 og 0,4 procentpoint. Det kan ikke undgå at gå ud over servicen, siger borgmesteren, der især er ked af at skulle sige farvel til personale.

- Vores største udgiftspost er lønninger. Det er et skråplan at komme ud på, hvis vi skal til at fyre flittige medarbejdere. Det vil gå ud over servicen, siger Steen Dahlstrøm.

Ledere med gode idéer

Steen Vinderslev lægger op til, at embedsværket vil gå nye veje for at få konstruktive forslag til, hvordan pengene skal findes.

- Vi vil prøve at spille på en helt åben bane, hvor ikke mindst institutionslederne skal inddrages for at se, hvordan de vil løse opgaven. Kan de komme på andet end at lukke Det Hvide Hus og nedsætte antallet af åbningstimer, siger Steen Vinderslev med henvisning til et par af de spare-travere, som politikerne år for år præsenteres for.

Minus på 75 mio. kr. i Middelfart næste år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce