FYN RUNDT: Med "Lilla Dan" ind gennem Tragten
MIDDELFART: - Hvad vi laver her? Ja, hvad skulle vi ellers lave om sommeren?

Parret Susana Siff Petersen og Kjeld Pedersen kigger på hinanden, mens "Lilla Dan" er på vej ned gennem Tragten i Lillebælt med kurs mod Middelfart. Han er med for 10. gang på den fjerde båd, hun er med for femte gang på den tredje båd.

Det begyndte med, at de kom til at udgøre "den dynamiske duo" om bord på "Mira" som henholdsvis kok og hovmester. Og det med køkkentjansen hænger stadig ved.

- Selv om jeg nu er med som betalende, så går jeg stadig til hånde med madlavningen, og jeg skal ikke nyde noget af at kravle op i masterne, siger Susana Siff Petersen.

Alle lige

Den københavnske sekretær og tømrer har fortsat parløbet privat og glæder sig til hver sommer at komme med Fyns Rundt med de gamle træskibe.

- Men det allerbedste er, når vi er om bord, så er der ingen, der taler om, hvad vi ellers laver i hverdagen. Så er vi ligemænd med hver sin tørn, forklarer Susana Siff Petersen.

Hun svømmer nærmest hen, da hun fortæller om sin såkaldte ankervagt klokken 5 denne morgen ud for Æbelø.

- Det var så fantastisk en solopgang, at det simpelthen er noget, der skal opleves, siger hun.

Skipper på dæk

Skipper Jesper HjorthJohansen er kommet på dækket for at være med på dagens sidste stræk ind til Middelfart Havn. "Lilla Dan", som han fører, er som to-mastet topsejlsskonnert bygget i 1951 hos Ring-Andersen i Svendborg som skoleskib til J. Lauritzens Søfartsskole i Kogtved. Nu er den på vej ind til Middelfart Havn for sammen med de andre deltagende skibe at blive betragtet og beundret at hundredevis af tilskuere på kajen. Her venter også aftenens begivenheder i form af "skallesejlads", hvor der skal forsøges sejlads i de plastkapsler, der omgiver redningsflåderne.

Det kræver en mere end almindelig god balance at padle sig frem med en pagaj.

Fyn Rundt for bevaringsværdige skibe har denne gang 34 deltagere fordelt på tre klasser, og nok sejles der kapsejlads, men det sociale islæt blandt sejlerne er ikke at foragte.

- Det er vel nok for manges vedkommende 75 procent hygge og 25 procent kapsej-lads, forklarer Nikolaj Lassen, der er talsmand for arrangementet.

I dag går det så videre syd-over gennem Lillebælt til Assens, hvor nye beundrere af den gamle skibsflåde vil vente på kajen.
  • fyens.dk