Steen Dahlstrøm (S), borgmester i Middelfart Kommune, er ikke bekymret over, at transportministeren ikke vil prioritere den nye Vestfyn-jernbane. - Jeg tror på, at folketingsflertallet sætter sig igennem, siger han.

Tirsdag før påske gjorde transportminister Ole Birk Olesen (LA) det klart, at han ikke har travlt med at få lagt fast, hvor den nye jernbane over Vestfyn skal ligge.

Det skyldes, at regeringen ikke er en del af aftalen om Togfonden, men ministerens udmelding chokerede alligevel den fynske SF'er Karsten Hønge, som til Fyens.dk kaldte Birk Olesen for 'uprofessionel'.

Ny jernbane på Vestfyn

Den nye jernbane er 35 kilometer lang og skal løbe tæt på motorvejen mellem Blommenslyst og Kauslunde. Den vil forkorte køreafstanden for tog med fire kilometer i forhold til i dag og anlægges, så togene kan køre 250 km/t på strækningen.Tre linjeføringer har været lagt frem på en række borgermøder. En linjeføring nord for motorvejen vil koste godt 4,5 mia. kr., en kombilinje vil koste 4,4 mia. kr. og en sydlig linje 4,1 mia. kr.

Vejdirektoratet anbefaler den sydlige linjeføring, men blandt andre Middelfart og Assens Kommuners borgmestre har gjort det klart for Folketingets Transportudvalg, at de ønsker en nordlig.

Transportminister Ole Birk Olesen understregede tirsdag før påske, at den vestfynske jernbane ikke ligger højt på hans prioriteringsliste, fordi regeringen ikke er med i aftalen om Togfonden. Men i løbet af foråret vil han indkalde partierne til nærmere drøftelser om udmøntningen af Togfonden.

Borgmester i Middelfart Kommune Steen Dahlstrøm er dog ikke påvirket af ministerens standpunkt. I stedet stoler han på, at forligspartierne sørger for, at der bliver lavet en aftale snart.

- Jeg ved, at der er stor aktivitet blandt forligspartierne om at fastlægge den (den nye linjeføring, red.), og de skal samles igen efter påske. Der er jo ingen af regeringspartierne, der er med i Togfonden, så det er sådan set meget naturligt, at ministeren melder det ud. Jeg forholder mig til, hvad Folketingets flertal mener, og hvordan retorikken er blandt folketingsmedlemmer og Folketingets partier, det blander jeg mig ikke i, siger han.

- Verden falder nok ikke sammen af det

Han er som udgangspunkt heller ikke nervøs for, at ministerens kan være med til at forsinke beslutningen om, hvor linjeføringen skal ligge.

- Det kan da godt være, men jeg tror på, at det folketingsflertal, der er, på et eller andet tidspunkt sætter sig igennem. Jeg har en fornemmelse af, at de vil fastlægge linjeføringen før sommerferien, og hvis ikke det bliver før sommerferien, bliver det i løbet af efteråret, siger han og fortsætter:

- Det er jo et anlægsprojekt, som går i gang i 2020 og skal vare frem til 2025, men hvis det bliver fra 2021 og til 2026, så falder verden nok ikke sammen af det.

Middelfart-borgmesteren forklarer, at hans fokus ligger på, om partierne beslutter sig for den linjeføring, som både Middelfart og Assens Kommuner ønsker sig.

- For de to byråd er det vigtige, at der kommer en afklaring - at vi får besluttet, at der skal være en ny linjeføring fra Odense til Kauslunde, og at det bliver den nordlige, forklarer han.

Op til folketingspolitikerne at give svar

Han mener, at Middelfart Kommune har haft en god dialog med de virksomheder og beboere, som i øjeblikket venter på at finde ud af, om de må flytte - men som han siger, er det i sidste ende op til politikerne på Christiansborg at give dem en afklaring.

- Det ansvar må de, der skal træffe beslutningen (folketingspolitikerne, red.), påtage sig. Det er dem, der må se både det lokale erhvervsliv og borgerne i øjnene, forklarer borgmesteren.

Men hvis afklaringen hverken kommer før sommer eller i efteråret, har du så en smertegrænse?

- Jeg tror ikke, at Folketinget agerer på min smertegrænse. Jeg kan kun appellere og prøve at være ordentlig over for den usikkerhed, der er hos erhvervslivet og borgerne, siger Steen Dahlstrøm.

Han er tilfreds med den proces, der indtil videre har været omkring linjeføringen, hvor Assens og Middelfart Kommuners borgmestre, Skallebølle Beboerforening og Nørre Aaby Lokaludvalg blandt andet har fremlagt deres sag for Folketingets Transportudvalg og transportministeren.

Partierne bag togfonden er SF, De Radikale, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og borgmesterens eget parti, Socialdemokratiet.

Transportminister Ole Birk Olesen har meldt ud, at han i løbet af foråret vil invitere forligspartierne til en diskussion om Togfondens økonomi.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
3
Ny vestfynsk jernbane: - Ked af det hvis transportminister har kommet det i syltekrukken

Ny vestfynsk jernbane: - Ked af det hvis transportminister har kommet det i syltekrukken

Togfonden: Lange udsigter til vestfynsk jernbane-afklaring

Togfonden: Lange udsigter til vestfynsk jernbane-afklaring

Dybt provokerende: Beboere kritiserer lokaludvalg i jernbanesag

Dybt provokerende: Beboere kritiserer lokaludvalg i jernbanesag