Middelfart: Langt flere flygtninge skal i arbejde

Middelfart Jobcenter og Føtex er midt i et forsøg, hvor sprogundervisningen for fire syrere er flyttet ud på arbejdspladsen for at skabe en hurtigere tilknytning til arbejdsmarkedet. En af dem er 32-årige Nazliya i parfume- og tekstilafdelingen.
Foto: Nils Svalebøg

Middelfart: Langt flere flygtninge skal i arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny beskæftigelsesplan sætter fokus på arbejdsevner fremfor sprog og skal få dobbelt så mange flygtninge i arbejde.

Middelfart: Med udsigt til 143 nye flygtninge i år har integrationsindsatsen høj prioritet i den nye beskæftigelsesplan, politikerne i Middelfart netop har vedtaget. Således er ambitionen at øge andelen af flygtninge i ordinær beskæftigelse fra de nuværende 30 procent til 60 procent efter tre års ophold. Landsgennemsnittet ligger lige nu under 30 procent.

Målet skal nås ved en ny organisering af jobcentrets indsats overfor de nye flygtninge og en stærkere fokus på, hvor på det lokale arbejdsmarked det er realistisk at få de nye borgere i fast beskæftigelse under integrationsforløbet. Jobcentret har samtidig fået tilført ekstra medarbejdere til at løfte opgaverne.

Den nye integrationslov gør, at det hidtil obligatoriske 13 uger lange praktikforløb for flygtninge, maksimalt kan forlænges tre gange, mens den efterfølgende periode på løntilskud højest kan være på et år. Derefter venter kontanthjælp, hvis det ikke er lykkedes at bide sig fast på arbejdsmarkedet.

Hamdo Ismail og Imad Dahduh omgivet af Traps elektriker Christian Zeeberg og VVS-montør Morten Nielsen.
Hamdo Ismail og Imad Dahduh omgivet af Traps elektriker Christian Zeeberg og VVS-montør Morten Nielsen.
Foto: Nils Svalebøg

Arbejde i stedet for sprog

- Hvor man før helt automatisk begyndte med op til tre års sprogskole, før man mente, de nye borgere var parate til at prøve kræfter med det danske arbejdsmarked, er det nærmest omvendt nu, hvor vi tror på, at sproget læres bedst på arbejdspladsen, fortæller chefen for jobcentret i Middelfart, Per Rasmussen.

Han nævner i den forbindelse, at jobcentret allerede i efteråret tog hul på et forsøg i samarbejde med Føtex i Middelfart, hvor fire syrere i øjeblikket får sprogundervisning hver formiddag og er i praktik i butikken om eftermiddagen og dermed når op på en 37-timers arbejdsuge.

- Det er gået supergodt. Jobcentret har været gode til at caste de flygtninge, de har sendt ud, så vi har fået nogle meget motiverede mennesker i praktik. Og jeg vil ikke blive overrasket, hvis det kunne ende med fastansættelse, hvis vi har ledige stillinger bagefter, siger servicechef i Føtex, Brit Bach-Hansen.

Også Jesper Sørensen hos Trap Plus roser de to flygtninge, hans firma har i praktik i VVS- og elafdelingen.

- Det er tydeligt, at de har arbejdet med faget i deres hjemland, og i hvert fald for den enes vedkommende kan det nemt ende med et fast job, siger Jesper Sørensen.

Meldingerne fra Trap og Føtex glæder jobkonsulent Ben Nasr, som har været med til at finde praktikpladser til mange af de over 100 flygtninge, det lokale jobcenter har ude i øjeblikket.

- For vi bruger megen tid på at finde det optimale match mellem arbejdsplads og arbejdskraft. Det er helt afgørende for, om det lykkes at nå de nye mål, siger Ben Nasr.

En stor opgave at løse

Ifølge jobcenterchefen bliver det hårdt arbejde at nå de nye mål for flygtninges selvforsørgelse.

- Men jeg er optimist. Arbejdsløsheden falder og vi oplever en stor velvilje fra de lokale virksomheders side, selv om vi endnu ikke har de praktikpladser, vi skal bruge. Samtidig er det stærkt motiverende for flygtningene at spille med, når alternativet er et miste integrationsydelsen og stå uden penge, siger Per Rasmussen.

Middelfart: Langt flere flygtninge skal i arbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce