Marsvinene myldrer ved Middelfart


Marsvinene myldrer ved Middelfart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

WHALE-WATCH: 250 observationer på to uger taler sit tydelige sprog
MIDDELFART: Det myldrer med marsvin gennem Lillebælt ud for Middelfart. Da miljøkutteren "M/S Anton" i går eftermiddag tøffede ud af Middelfart Gl. Havn for sidste gang i år, kunne museumsassistent Thyge Jensen, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, notere godt 250 marsvineobservationer på de to uger, der to gange om dagen har været sejlet observationsture. Til sammenligning, selv om der skal korrigeres for vejrlig, blev der gjort 46 observationer på en uge, da der blev sejlet tilsvarende ture ved Årø. Marsvine-observationer skal gøres i roligt vejr. Er der bølger med hvidt på toppen, skal der mere end held til at succesfuld observationstur.

- Jeg har aldrig set så mange marsvin som her ved Middelfart, siger Thyge Jensen, der har masser af observationserfaring. I 26 år har han således med faste intervaller med fly fra luften foretaget optællinger af sæler.

I Middelfart har han siddet i stævnen af "M/S Anton" og råbt til det ombordværende publikum, når der var marsvin i sigte, samtidig med han omhyggeligt har ført observationerne til protokols. Hver dag er der på samme tidspunkt sejlet ad den samme rute henholdsvis mod syd og nord for at få regelmæssighed i observationerne.

- Jeg håber på, vi kan få mulighed for at gøre det igen til næste år, siger Thyge Jensen, men det indebærer, at der skal søges fonde og andre midler for at få det til at hænge økonomisk sammen. I år er hvalobservationsprojektet fra Middelfart på det seneste blevet støttet med 5000 kroner fra den lokale afdeling af Danske Bank.

Mange af de observerede marsvin er formentlig de samme, som bliver set på de forskellige ture. Så observationerne kan ikke umiddelbart anvendes til at fastslå antallet af marsvin i bæltet. Men fordelingen i de forskellige farvandsområder kan måske fortælle noget om de små hvalers liv og livsbetingelser.

Derfor registreres ud over antallet af marsvin også tidspunktet på dagen, strømmens retning og fart, eventuelle strømskel og fiskestimer, som er set på kutterens ekkolod.

Begejstrede børn

Med på turene har været op til 12 passagerer pr. tur. At se marsvin, når de laver deres karakteristiske rulning ud af havoverfladen, er en af de naturoplevelser, der bliver større af at blive delt med andre. Især har mange børn på sejlturene været meget begejstrede.

Nu skal Thyge Jensen gennemgå det indsamlede materiale, hvor det også er noteret hvor mange marvsin med eller uden unger, om de fouragerede eller var "på tur". Det kan nemlig ses, om der er tale om et fiskende marsvin i gang med at fouragere, eller der er tale om en større eller mindre flok, som er på vandring gennem bæltet.

- Jeg regner med, der vil gå et halvt års tid, før jeg kan sige noget om, hvilke konklusioner, der kan uddrages af indsamlede materiale, siger Thyge Jensen.

Marsvinene myldrer ved Middelfart

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce