Mangel på respekt: Lokale bedemænd trætte af overhalinger

Flere bedemænd i Middelfart oplever utålmodighed på vejene, når de kører rundt i rustvognen. Arkivfoto: Peter Andersen

Mangel på respekt: Lokale bedemænd trætte af overhalinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan gøre ondt at køre i et følge og se rustvognen og de pårørende blive hasarderet overhalet. Alligevel er det noget, flere lokale bedemænd jævnligt oplever.

Middelfart: Med følget bag sig kører rustvognen ud af den lige landevej på vej mod kirkegården. De pårørende følger den afdøde på sin sidste rejse.

Men ikke alle har respekt for rustvognen og det sørgende følge. Ofte sker det, at andre bilister kører ind i midten af følget eller overhaler hasarderet, fordi de ikke har tålmodighed til at vente på rustvognen. Carina Sørensen er en af flere bedemand i Middelfart Kommune, der oplever, at respekten for rustvognen for nogle er forsvundet.

- Folk vil ikke finde sig i, at de kommer fem minutter for sent på grund af en rustvogn og pårørende, der skal sige farvel. Det gør mig rasende og skuffet at se. Det er familiens eneste chance for at sige ordentlig farvel. Den opdragelse, man fik før i tiden, med at vise respekt for de døde og pårørende, den er ikke fulgt med. Folk er blevet mere egoistiske, og medfølelsen for andre er for nogle forsvundet, siger hun og får medhold hos Bedemand Lisbeth Andersens Efterfølger og Middelfart Begravelsesforretning.

Her mærker de også jævnligt, at folk ikke har tålmodigheden, når de i rustvognen kører rundt på kommunens veje.

- Den opfattelse kan jeg kun bekræfte. Vi oplever, at mange overhaler og har travlt med at komme forbi. De skynder sig ud lige foran rustvognen, fordi de ikke gider ligge bag en rustvogn og en kortege. Gammel tradition siger jo, at man ikke overhaler en rustvogn, for man skal ikke komme før døden, men det er ikke alle, der overholder det, siger Claus Markvardsen fra Bedemand Lisbeth Andersens Efterfølger og fortæller, at han tror, det blandt andet skyldes en ændring i samfundet.

- Folk har utrolig travlt i dag. Det er ikke som i de gamle lokalsamfund, hvor man vidste, hvem der var død, og man derved havde respekt for rustvognen og den afdøde. Vi er blevet meget mere anonyme overfor hinanden, og man har ikke samme respekt, fordi det ikke er en, man kender, siger han.

Uvidenhed

Karin Klingenberg fra Middelfart Begravelsesforretning har været bedemand i 18 år, og hun kan nikke genkendende til Claus Markvardsens beskrivelser.

- Jeg tror, det ofte handler om uvidenhed. Folk er ikke forberedte på, hvad de skal gøre, hvis de møder en rustvogn eller et følge i trafikken. Og det er især den nye generation, der ikke ved, hvordan de skal forholde sig til det.

- Døden er tabu og ikke noget, vi snakker om, og derfor lærer vi heller ikke at håndtere sådanne situationer. Det er selvfølgelig ikke en undskyldning, men ofte kan det også være svært at se, at der lige kører en kortege.

Begge bedemænd føler sig frustreret og er kede af den manglende respekt for rustvognen i trafikken.

- Det påvirker en. Man er jo en del af den familie og deres repræsentant i den periode, siger Karin Klingenberg.

Mangel på respekt: Lokale bedemænd trætte af overhalinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce