Mange unge får ikke brugt kondom, selv om de gerne vil, viser ny undersøgelse. Nu sætter Middelfart Kommune fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 37-39.

Middelfart: Det er en myte, at din partner siger nej til sex, hvis du bringer K-ordet på bane. For kondomet er ikke en dealbreaker for unge. Tværtimod.

I en ny undersøgelse, Sundhedsstyrelsen har foretaget blandt de 15-29-årige, giver 68 procent af de adspurgte unge udtryk for, at de altid eller for det meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem. Kun 14 procent siger, at de sjældent eller aldrig ville bruge kondom med en ny partner, hvis valget udelukkende var op til dem.

Alligevel brugte 43 procent ikke kondom, sidste gang de havde sex med en ny partner, og 75 procent af de unge har haft ubeskyttet sex mindst én gang.

- Udfordringen er, at mange i virkeligheden gerne vil bruge kondom, når de har sex med en ny partner. Men enten får de ikke kondomet med sig, når de går i byen, eller også får de det alligevel ikke på, når det kommer til stykket, siger Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.

- Vi vil gerne udrydde nogle af de myter, der er omkring brugen af kondom. 63 procent af de unge svarer, at de tror, at flertallet af unge mænd ikke er interesseret i at bruge kondom med en ny partner. Men faktisk siger 63 procent af de adspurgte unge mænd, at de altid eller for de meste ville bruge kondom med en ny partner, hvis det udelukkende var op til dem selv.

 

 

 

Klamydia blomstrer

Middelfart Kommune sætter fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 37-39. At der er brug for en vaneændring blandt de unge, vidner de seneste klamydiatal også om. Forekomsten af klamydia blandt de 18-23-årige er stigende. For hver 1000 unge mellem 15 og 29 år i Middelfart Kommune fik 19,0 konstateret klamydia i 2016. I 2015 lå det tal på 17,4.

- Meget kan tyde på, at den viden om sikker sex, de 15-årige har, måske ikke bliver siddende, når de flytter hjemmefra. Undersøgelsen peger i hvert fald på, at de 15-17-årige er mere bevidste om brugen af kondom end de ældre grupper, siger Ingeborg Mark Jacobsen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen. 

Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse viser også, at mange unge undervurderer deres egen risiko for at blive smittet med en sexsygdom./EXP