Lige uden for museets dør

Museumsdirektør Lise Seisbøll og Svend Aage Jessen foran en af hans karakeristiske fuglegrupper.
Foto: Hans Østergård.

Lige uden for museets dør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lokal keramiker beviser, at han sagtens kan konkurrere med de internationale kunstnere på keramikmuseet Grimmerhus

MIDDELFART: Nogle gange behøver man ikke rejse så langt for at finde det, man søger. Det er en ny udstilling på Danmarks Keramikmuseum med keramiker Svend Aage Jessen et godt bevis på.

Museumsdirektør Lise Seisbøll rejser i ind- og udland for at finde den bedste keramik-kunst - og så viser det sig, at Svend Aage Jessen ude fra Nørre Åby faktisk kan måle sig med de fleste.

Nu er Svend Aage Jessen 78 år, og på grund af sygdom har han for længst måttet stoppe sin produktion - og i øvrigt bor han og konen Ingrid på havnen i Middelfart.

Men da først Lise Seisbøll fik lov at kigge i familiens stuer og pulterrum, dukkede der den ene storslåede keramik-skulptur op efter den anden.

Nu står en del af dem på keramikmuseet frem til den 31. august.
Svend Aage Jessen viser gerne sine skulpturer frem.
Svend Aage Jessen viser gerne sine skulpturer frem.
Foto: Hans Østergård.

I lære i Dybbøl

Svend Aage stak første gang fingrene i leret, da han var 12. Han kom i lære som keramiker på Dybbøl Banke, og snart var det ofte hans ting, kongefamilien kiggede på og købte, når de kom på deres årlige besøg på keramikfabrikken.

- Det var en kæmpeære for mig, og det fik mig til at indse, at jeg måske kunne noget særligt.

Siden kom han til Fyn, hvor han i mange år arbejdede på Sejer Keramikfabrik.

Her lavede han krus, urtepotteskjulere og tekander, men derhjemme efter arbejdstid slap han fantasien løs i leret.
Svend Aage Jessen viser gerne sine  skulpturer frem.
Svend Aage Jessen viser gerne sine skulpturer frem.
Foto: Hans Østergård.

I stilhed

Der var ikke så mange, der opdagede det, for mester på keramikfabrikken brød sig ikke om, at de enkelte keramikere førte sig for meget frem i offentligheden uden for arbejdstiden.

- Det er faktisk en af grundene til at dygtige vestfynske keramikere som Svend Aage ikke blev så kendte som de faktisk fortjente, siger museumsdirektør Lise Seisbøll, som er sikker på at der er mere lokalt "guld".

- Med Sejer og med Middelfart Lervarefabrik blev der skabt et miljø for keramikerne - de gik bare stille med det.

Eget værksted

Men i 1981 åbnede Svend Aage Jessen sit eget værksted, så han - i et vist omfang - kunne droppe urtepotteskjulerne og koncentrere sig om kunstværkerne.

- Jeg satte mine priser, og så kunne folk købe eller lade være - og det gik godt, beretter Svend Aage Jensen.

På udstillingen på keramikmuseet ser man hvorfor.

Hyggelige dyreskulpturer står side om side med skulpturer, der er så fornyende og moderne, at det er svært at forestille sig, at det meste er produceret i 80'erne.

Ansigter

På en stor gulvkrukke vokser der små tykke ansigter ud af siderne, og en skulptur er formet som lava, der driver ned af et stykke sten.

- Ideerne kom tit, når jeg var i gang med noget andet. Jeg har lavet mange store krukker i min tid, og pludselig en dag, så voksede ansigterne ud af de ellers blanke sider, husker Svend Aage Jessen.

Lise Seisbøll og Svend Aage Jessen kom på bølgelængde, da keramikeren ville donere to værker til museet.

- Normalt tager vi kun imod donationer efter grundige overvejelser, men da Svend Aage kom med sine ting, kunne vi straks se, at her var noget særligt, fortæller Lise Seisbøll, som håber, at udstillingen med den lokale keramiker kan blive startskuddet til et større projekt.

-Vi har længe snakket med Middelfart Museum om at gå i gang med at finde de ældre nutidige keramikere på Vestfyn og lave noget samlet om deres virksomhed.

Men projektet tager tid og koster penge, så foreløbig må keramik-entusiaster nøjes med at glæde sig over Svend Aage Jessen fra Nøre Åby.

Hans kunst kan ses på Grimmerhus frem til søndag 31. august.

Lige uden for museets dør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce