Middelfart Kommune giver uddannelse til kommende ledere
MIDDELFART: Morten Bonde har altid søgt hen, hvor der træffes beslutninger. Fordi det er sjovere at være med til at bestemme end at sidde på sidelinjen.

Derfor skulle den 33-årige lærer, som er lærer og koordinator for 10. klasse i Middelfart Kommune, ikke tænke sig om ret længe, før han sidste år meldte sig på banen som et af Middelfart Kommunes leder-talenter.

- Det var perfekt for mig. Jeg fik noget teori, som jeg kunne gå hjem og prøve af i praksis, siger Morten Bonde.

Han blev valgt som en af de 16 kommunalt ansatte blandt 40 ansøgere, der via et et-årigt kursusforløb fik mulighed for at snuse til, hvad det vil sige at være leder - og få relevant teori om emnet.

Kommunen brugte sidste år 400.000 kroner på forløbet, som består af fire undervisningsforløb med forskellige indgange til temaet "ledelse". Indimellem skulle kursisterne læse teori og skrive en opgave - altsammen i fritiden.

Desuden fulgte han i to dage en skoleleder i hælene for at se hverdagen fra den side.

- Jeg så en anden ledertype, end den jeg kender her fra skolen, så det gav mig endnu et input omkring ledelse, siger Morten Bonde.

Hold på talenterne

Ifølge kommunens stabschef, Martin Albertsen, er der flere grunde til, at kommunen finder leder-talenter internt.

Først og fremmest er der en tro på, at der er leder-talenter i organisationen - lige fra ældreplejen til skolerne og administrationen.

- Kommunalreformen satte en prop i, da lederne i de gamle kommuner blev ledere i den nye. Ved at nurse dem, der stod på spring, med uddannelse, håbede vi at holde dem i kommunen. Desuden kan vi konstatere, at der er ret stor rotation på posterne. Så hvis vi skal holde en form for kontinuitet i arbejdet, er der en stor fordel i at rekruttere internt, siger stabschefen.

Middelfart Kommune har netop udvalgt 12 nye ledertalenter blandt 16 ansøgere. De, der ikke kom med, tages der også hånd om, fortæller Martin Albertsen.

- Vi deler ansøgerne op i tre grupper: De egnede, der kom med, de egnede, der ikke kom med, og de uegnede.

For den sidste gruppes vedkommende får de en skriftlig forklaring på, hvorfor vi ikke ser dem som leder-talenter. De tilbydes også en udviklingssamtale, hvor arbejdsgiver og - tager i fællesskab kan sætte mål for fremtiden.

- Man kan ikke opnå personlig udvikling uden at få at vide, hvordan omverdenen ser på en, siger Martin Albertsen.

For Morten Bondes vedkommende skal kurset i første omgang bruges til at få 10'eren til at køre bedst muligt.

- På sigt kunne en skolelederstilling være interessant, siger Morten Bonde.
  • Fyens Stiftstidende