Landmand gik op imod systemet

Brødrene Torben og Carsten Jensen driver sammen med fire andre landmænd landbrugsfællesskabet Gelsted Foderforsyning I/S. De blev politianmeldt for en ulovlig rest kemikalie.
Foto: Peter Leth-Larsen

Landmand gik op imod systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nogen gange kan det godt betale sig at lægge sig ud med det store system, når man føler sig uretfærdigt behandlet.

Det kan Carsten Jensen tale med om, da han for en uge siden fik gennemtrumfet en betydelig nedsættelse af en bøde fra Plantedirektoratet.

- Der er ingen tvivl om, at vi skulle have en bøde for at have den forbudte rest af Bladex (sprøjtemiddel red.) stående. Jeg synes bare ikke, at bødens størrelse var rimelig i forhold til forseelsen, siger Carsten Jensen. Derfor valgte han ene mand at prøve sagen ved Retten i Odense - uden forsvarer og med sin bror Torben Jensen som back up.

- Jeg fortalte dommeren, at de to liter Bladex jeg havde stående, var købt for seks år siden, da det endnu var lovligt at købe og anvende. Desuden har vi ikke i de seneste seks år dyrket de typer afgrøder, som Bladex bruges til, siger Carsten Jensen.

Det valgte dommeren at lytte til og bøden blev derfor nedsat fra 8000 til 2000 kroner.

Men selv om Carsten Jensen er home safe, sender han stadig en tanke til de landmænd, der ikke har overskud til at opponere imod de store bøder, som Plantedirektoratet udsteder. Bøderne er sjældent mindre end 8000 kroner , fordi det er den laveste takst Plantedirektoratet har i deres nuværende system.

Leif Hagelskjær, rådgivningschef i landboforeningen Centrovice, genkender problemet igennem hans kontakt med landmændene på Fyn.

- En sag som Carsten Jensens kan meget vel komme til at inspirere andre til at opponere og danne præcedens i lignende sager, siger Leif Hagelskjær.

Plantedirektoratet

Hos Plantedirektoratet, hvor man fastsætter størrelserne på bøderne, er man ikke afvisene overfor ændringer af bødetaksterne.

- Vi startede i 2007 med at give bøder, og da der er så få landmænd, der har taget sagerne til retten , har vi endnu ikke et ordentligt grundlag til at vurdere, om der er en tendens til, at bøderne er for høje eller lave, siger Bo Bjerre Nielsen fra Plantedirektoratet, som er ansvarlig for at fastsætte hver enkelt bødes størrelse i samarbejde med Plantedirektoratets jurist.

Bo bjerre Nielsen finder Carsten Jensens sag interessant og vil se nærmere på den.
Fakta
- De fleste landmænd vælger bare at betale, fordi de ikke orker at gå den tunge vej igennem klagesystemet, siger Leif Hagelskjær.

Landmand gik op imod systemet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce