Mange psykisk syge lever på bunden af samfundet - og for ofte som kriminelle. Ny serie fra samfundets bund begynder i dag i Fyens Stiftstidende
Kurt Lund Steenbock fra Middelfart blev kun 45 år. 

31 knivstik kostede ham livet en novemberdag i 2008, hvor han blev angrebet i et skur i sin egen baggård i Middelfart.

Kurt var kendt som en af byens alkoholikere og var ikke en person, hvis død fik mange til at løfte øjenbrynene. 

Men selv om Kurt ikke altid var den bedste far, mistede hans søn den dag muligheden for at lære sin far at kende. Det smerter i dag Kurts ekskone og ikke mindst hans søn.

Gerningsmanden er skizofren - og endnu et eksempel på, at psykisk syge og især skizofrene præger statistikken over drab og drabsforsøg:

Hver 8. dømte drabsmand er psykisk syg, og det samme er mere end hver tredie, der bliver dømt for drabsforsøg. Det viser en rapport fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
Også hos Fyns Politi mærker man til de psykisk syge kriminelle.

- Generelt fylder de psykisk syge meget i vores arbejde i forhold til andre befolkningsgrupper, men det kommer i bølger, fortæller John Jakobsen, chefpolitiinspektør for Fyns Politi.

For syg til straf

To tredjedele af de psykisk syge kriminelle er skizofrene - som den mand, der stak Kurt Lund Steenbock ned i baggården bag hans lejlighed i Middelfart. 

Den 8. og 9. februar kommer drabssagen for retten.

I dag og de kommende tre søndage sætter Fyens Stiftstidende fokus på dette drab på samfundets bund - og dermed på de farlige psykisk syge og samfundets mulighed for at behandle dem. Vi beskriver drabssagen og offeret. Vi besøger også Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, hvor psykisk syge kriminelle anbringes, når de er dømt til behandling. Og vi møder en psykisk syg kriminel, der er kommet ud på den anden side.

De psykisk syge kriminelle er i lovens øjne straffri på grund af deres sygdom og idømmes i stedet anbringelses- og behandlingsdomme.

”Galskaben bærer straffen i sig selv”. Et princip, der kan spores tilbage til Romerretten og er gældende i det meste af den vestlige verden.

Eller som den ledende overlæge på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart, Peter Fristed, udtrykker det:
- Mennesker med skizofreni er ikke onde. Men undertiden gør de forfærdelige ting simpelthen, fordi de er bange.

Læs mere i Fokus i dag i Fyens Stiftstidende.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle

Spist af med 3000 kr. for myrdet far

36-årig dømt for drabet på Kurt - kæresten frifundet

36-årig dømt for drabet på Kurt - kæresten frifundet

Drabssag om Kurt for retten i dag

Drabssag om Kurt for retten i dag