Kronisk syg: Seks specialister ikke nok til at overbevise jobcentret

Jobcentret i Middelfart Kommune udtaler sig principielt ikke om personsager og således heller ikke i Marie Louise Baches langstrakte sag, hun ikke selv kan se ende på. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Kronisk syg: Seks specialister ikke nok til at overbevise jobcentret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal Marie Louise Bache, der snart har været syg i tre år og har en arbejdsevne på seks timer ugentligt, sendes i "jobafklaringsforløb". Den 41-årige kvinde frygter for helbredet og økonomien.

Nordvestfyn: Snart har Marie Louise Bache været syg i tre år. Hun er diagnosticeret med to kroniske lidelser, fibromyalgi og udbrændthed, og har dokumentation for, at hun højst er i stand til at arbejde seks timer om ugen, som Fyens Stiftstidende tidligere har beskrevet.

Seks af hinanden uafhængige eksperter har vurderet, at hun aldrig bliver rask. Det er imidlertid ikke nok til, at jobcentret i Middelfart Kommune stopper med at teste hendes evne til at arbejde. Nyeste kapitel i den langstrakte føljeton er, at 41-årige Marie Louise Bache, der bor i Vejlby lidt uden for Middelfart, har fået besked på, at hun nu overgår til en såkaldt ressourceforløbsydelse, som økonomisk svarer en kontanthjælp.

Det betyder også, at hun endnu én gang om ikke endnu flere gange skal sendes i jobpraktik, idet sådan et forløb kan strækkes til at vare fem år. Hun har ellers allerede gennemført tre jobpraktikker.

Inden hun blev syg, havde hun et langt og aktivt karriereforløb bag sig.

- Jobcentret mener, at jeg stadig kan vende tilbage til arbejdsmarkedet i større grad. De argumenterer med, at jeg har så mange kompetencer, at der burde kunne udvikles på min arbejdsevne. Det er goddag mand økseskaft. Min sygdom er fuldstændig ligeglad med, hvor klog jeg er.

Mange utilfredse
Hovedparten af de syge borgere, som er i længerevarende berøring med landets jobcentre, oplever, at de bliver mere syge af den behandling, de udsættes for.Det er en af konklusionerne i en landsdækkende spørgeskema-undersøgelse, som er publiceret på Facebook-siden Anstændig Syg. Med svar fra 787 syge borgere peger pilen på en en række markante tendenser.

Overordnet set oplever 67 procent i lighed med Marie Louise Bache Jobcentrets behandling som dårlig eller meget dårlig, og 73 procent vurderer den politiske behandling som dårlig eller meget dårlig.

Frygt for forværring

Jobcentret henholder sig til, at man er nødt til at følge reglerne. Marie Louise Bache siger, at det resulterer i, at hun bliver mere syg.

- Det er ikke en udvikling, men en afvikling af min resterende arbejdsevne. Det har store konsekvenser for mit liv og helbred, at Jobcentret bliver ved med at presse mig. Jeg bliver mere syg af det.

Seneste specialist, der tilså hende, skrev:

- Samlet må det konkluderes, at det er helbredsskadende at klienten mødes med krav og forventninger, hun ikke kan honorere. Såfremt tilstanden skal stabiliseres på nuværende lave niveau, er det derfor nødvendigt, at de i sagens akter nedskrevne skånehensyn respekteres.

Hendes store ønske er at få lov at arbejde i det omfang, hun er i stand til. Efter forrige praktik, der strakte sig over knap otte måneder, havde hun et fleksjob på hånden, men det, fortæller hun, blev afvist af Jobcentret, da holdningen var, at hendes arbejdsevne ikke var klarlagt nok.

- Jeg knoklede for bare at kunne levere seks timers arbejde om ugen.

Marie Louise Bache har klaget til Ankestyrelsen over jobcentrets seneste udspil. Svartiden er syv måneder, og derfor er hun bekymret for, om hun kan blive siddende i sit hus.

- Jeg har sparet så meget op, jeg har kunnet, og kan holde til cirka fire måneder på den lave ydelse. Mit hus koster kun 500 kroner mere end en lejlighed i Middelfart ville gøre, og jeg kan ikke se, hvordan jeg bliver mere rask af at blive tvunget til at flytte.

Ligeledes kan hun heller ikke øjne fornuften i de mange kommunale ressourcer, der bruges til nu snart på tredje år at afprøve hendes jobevne, når den ene specialist efter den anden vurderer, at der ikke er mere end seks timer om ugen at komme efter.

Jobcentret i Middelfart Kommune udtaler sig ikke om konkrete sager.

Kronisk syg: Seks specialister ikke nok til at overbevise jobcentret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce