KOL bliver nu opsporet meget hurtigere i Middelfart Kommune

I Middelfart Kommune har en særlig indsats betydet meget for KOL-patienter og for samfundets udgifter til KOL-patienter. Foto: Middelfart Kommune/Colourbox

KOL bliver nu opsporet meget hurtigere i Middelfart Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Middelfart Kommune er det lykkedes at opsore lungesygdommen KOL langt hurtigere. Det betyder meget for den enkelte og for samfundets udgifter

Middelfart: På to år er antallet af indlæggelser og genindlæggelser af KOL-patienter halveret i Middelfart Kommune. Det er resultatet af en ny indsats med øget fokus på tidlig opsporing og mere målrettet behandling.

Næsten 320.000 i Danmark har lungesygdommen KOL, der står for kronisk obstruktiv lungesygdom.

Derfor igangsatte Middelfart Kommune i 2016 et projekt for at opspore og hjælpe kommunens borgere med KOL så tidligt som muligt.

- Vi ved, at mange borgere med KOL ikke er klar over, at de er syge, og at mange derfor kommer sent i gang med behandlingen. Det er med til at give dårligere livskvalitet og flere indlæggelser, forklarer borgmester Johannes Lundsfryd (S).

De gode resultater skyldes flere forskellige nyskabelser i KOL-projektet.

- Vi har for eksempel lagt mange kræfter i det forebyggende arbejde og blandt andet at undervise alt vores plejepersonale i KOL, så de bliver bedre til at handle på tidlige symptomer hos borgerne, forklarer formand for Social- og Sundhedsudvalget, Kaj Johansen (S).

En anden nyskabelse er et såkaldt KOL-kit, som borgerne kan låne af kommunen. Med kittet er borgeren selv i stand at holde øje med iltmætningen i blodet, temperatur og lungefunktion. Det gør, at komplikationer kan opdages tidligere.

Målingerne registreres på en tilhørende tablet, hvor supplerende spørgsmål vejleder borgeren til vide, om der er behov for at kontakte egen læge, sygeplejerske eller akut-team ved enten at vise en grøn, gul eller rød farve.

Lavere udgifter
Antallet af årlige indlæggelser af KOL-patienter fra Middelfart Kommune er faldet fra 177 i 2015 til 79 i 2017.Udgiften til såkaldte forebyggelige indlæggelser er mere end halveret i perioden, så Middelfart Kommune med udgiften 168.053 kroner pr. 1.000 indbygger ligger et godt stykke under gennemsnittet i Region Syddanmark.

I Region Syddanmark er den gennemsnitlige udgift 241.532 kroner pr. 1.000 indbygger, og på landsplan er udgiften 244.442 kroner pr. 1.000 indbygger.

Kilde: Middelfart Kommune

KOL bliver nu opsporet meget hurtigere i Middelfart Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce