Galleriejer Peter Chris ved alt om malerier og musik. Begge dele er meget sanselige for ham, og han bruger malerierne til både at høre og se verden.

Middelfart: Et væld af farver møder den, der åbner døren til Galleri Chris på Assensvej. Lyset vælter ned gennem rummet og fremhæver de flotte farver.

Her har Peter Christophersen sit galleri. Det har han haft de sidste 10 år. Lige her, i hvert fald. For egentlig har han 40 års jubilæum som galleriejer.

Det hele startede, da han var barn. Maler Bernhard Petersen kom i Peter Christophersens barndomshjem, og hans yndlingsmotiver var polynesiske motiver. Det var til stor inspiration for den unge Peter Christophersen, der også begyndte at drømme om Polynesien.

Til sin 50 års fødselsdag gav han sig selv den bedste gave:

- Jeg gad ikke holde en stor fest. Så jeg tog til Polynesien i en måned. Det har jeg gjort nogle gange, så nu har jeg været på Fiji, Tonga og Hawaii, forklarer Peter Christophersen, der altid har Polynesien med sig. Det kan man også se på nogle af malerierne i galleriet. Frodige, veldrejede kvinder malet i varme farver.

- De motiver er meget mig. Motiver med kvinder, musik og solskin, siger han og bruger også ord som "farveklang" og "rytmiske linjer" om sin kunst.

Fra kornlager til Middelfart

Peter Christophersen havde sit første galleri ved Taulov, da han blev uddannet lærer i 1977.

- Jeg fik job som lærer i Fredericia. Så lejede jeg en gammel hønsefarm og kaldte det "Galleri Hønsehuset". Jeg malede alle malerier i galleriet selv. Så flyttede vi til Strib i 1981. Dengang var husene på denne side af bæltet meget billigere. Der brugte jeg en gammel ladebygning som galleri. Det hed "Kværnen", for der havde været et kornlager med en kornkværn i bygningene før. Det blev hurtigt kendt, at jeg havde galleri "Kværnen", forklarer Peter Christophersen, der mødte mange mennesker igennem musikken.

Sideløbende med sit galleri har han altid undervist. Senest på Østre Skole, inden han gik på førtidspension i 2009.

I 2007 købte han det hus, hvor det nuværende Galleri Chris ligger. Men da han var efterlønner, måtte han ikke drive virksomhed, så derfor lå det stille i fem år. I mellemtiden susede finanskrisen forbi, og det var egentlig meget heldigt for galleriejeren, at han ikke kunne drive virksomhed i de år.

- Lige fra den ene dag til den anden holdt folk op med at købe malerier. Alle kunstnere, jeg kender, siger det samme, forklarer Peter Christophersen, der ind til da ikke havde haft nogle problemer med at sælge malerier.

- Pengene sad bare løsere på folk dengang, siger han.

Opfat verden med øjnene

Peter Christophersen sælger stadig kun sine egne billeder. Der er flere hundrede at vælge imellem i det lyse galleri. Og selv om mange af billederne har et strejf af sydhavsøer og eksotiske kvinder, der spiller guitar, så er flere af billederne faktisk ret genkendelige for mange lokale.

Billeder af broerne og Gl. Havn har også fået plads på væggene i galleriet.

- De lokale motiver er populære. Mange køber de små billeder som gaver, siger maleren, der holder meget af at lave de lokale motiver.

- For mig handler det om at leve sig ind i naturen lige der, hvor man er. At bruge øjnene. Øvelsen er at se ting. Alt for mange mennesker tænker for meget. På hvad man skal have til aftensmad og alt muligt andet. De kan gå fra den ene ende af gaden til den anden, uden egentlig at have set hvad de er gået forbi. Folk glemmer at se. Man kan smage virkeligheden med øjnene, og man kan lære at høre med øjnene, siger en glad maler, der selv opfatter verden på den måde.

  • fyens.dk