Johns gæstebud


Johns gæstebud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Restauratør John Kistvad er vild med "Babettes gæstebud" - og da chancen bød sig, kreerede han sin egen fynske udgave af fortællingens berømte menu

MIDDELFART: Han har set filmen et sted mellem 20 og 30 gange - og han kan handlingen og ikke mindst menuen udenad.

John Kistvad, indehaver af Restarant Holms i Middelfart, er dedikeret fan af den Oscar-belønnede "Babettes Gæstebud" skabt af instrukør Gabriel Axel på grundlag af Karen Blixens novelle.

Så da nyheden om, at Gabriel Axel rent faktisk kommer til Middelfart, nåede til Kistvad, bød han ind med en menu, der nok kan få tænderne til at løbe i vand hos enhver ma'gla' fynbo.

Menuen fra Karen Blixens novelle "Babettes gæstebud" (første gang trykt på engelsk i Ladies Home Journal i 1950) er verdensberømt. Ægte skildpaddesuppe, Blinis Demidoff med sevruga kaviar, vagtler en sarcophage med gåselever og trøfler, oste fra Auvergne og baba - kage - med frugt i sukkerlage.

Fynsk Babette

Men Babettes egen menu er udelukket på grund af prisen for de sjældne råvarer.

Det kræver en kender at løse sådan et problem. Og det er John Kistvad i høj grad.

- Handlingen kan jeg udenad, og på min harddisk har jeg den sekvens, der udelukkende handler om maden, siger John Kistvad.

Med udgangspunkt i Babettes Gæstebud har han - sammen med sin souschef, Line Danielsen - kreeret en særlig fynsk buffet-udgave af den berømte menu. Og den serveres ved biografens arrangement i morgen.

- Kaviar og skildpadde kan vi ikke få, og da det skal være en kold buffet, kan vi heller ikke få suppe. Vi har lavet en kombination af ting fra Babettes menu og så noget af det fynske, der er fremme lige nu, for eksempel asparges og rygeost, fortæller John Kistvad.

Buffeten byder blandt andet på blinis af fynsk boghvede, vagtler og foie gras samt foume d'ambert-ost fra Auvergne kombineret med en fynsk. Og selvfølgelig baba.

- Kagen er præcis som i filmen, bortset fra at vi har udskiftet bærrene med rabarber. Som er meget fynsk, siger John Kistvad.

Buffeten byder desuden på kammuslinger og kæmperejer, fynsk skinke og ditto asparges med vagtelæg - samt kalv og tomat.

- Fordi folk også skal blive mætte, siger John Kistvad.

Revolution

I Gabriel Axels film laver den landflygtige, franske Babette gennem 14 år klipfisk og øllebrød til de to præstedøtre, hun har fået lov at bo hos i en lille flække ved den jyske vestkyst. Så vinder hun i lotteriet - og bruger alle pengene på at lave sit berømte festmåltid. For Babette er i virkeligheden en mesterkok. Og selv om de ikke vil være ved det, tør hendes sublime mad de gudfrygtige og tilknappede vestjyder op, så de ender med at danse om brønden.

- Jeg læste novellen først, det var skolelæsning. Den er forholdsvis let at forstå, men dengang forstod jeg måske ikke så voldsomt meget, fortæller John Kistvad.

- Men så kom filmen. Jeg så den, før den fik sin Oscar, og jeg blev vanvittigt begejstret. Den kom på et tidspunkt, hvor der skete en masse inden for gastronomien. Søren Gericke vendte tilbage fra Frankrig og åbnede restaurant Anatole. Han lærte os, at vi spiste sovs, men burde bruge fond. Og så kom den her film, der satte gastronomien i centrum.

John Kistvad er ikke i tvivl om filmens betydning for hans egen branche.

- Filmen og et par dygtige kokke var med til at kickstarte en gastronomisk bølge i Danmark. Det er min opfattelse, siger han.

Alligevel er det fortællingens budskab, han fremhæver som det allervigtigste.

- Alt forløses, når vi får tilfredsstillet alle vore sanser. Syn, smag, duft. Så kan alle blive venner, og problemer fordufter. Den viser forløsningen, når man mødes over god mad, siger John Kistvad og tilføjer:

- Det er utroligt, så langt forud for sin tid Karen Blixen har været i sin beskrivelse af gastronomien. Og det er helt genialt at placere den i et miljø, hvor den slet ikke hører hjemme.

Johns gæstebud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce