Islændingene kan stadig fortælle en god historie

To islandske bøger, som litteraturformidler anbefaler at læse. Foto: Rebecca Guldager Maarup

Islændingene kan stadig fortælle en god historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De islandske sagaer er verdenslitteratur. Men Island fostrer fortsat gode fortællere. Her følger anbefalingen af to gode islandske bøger.

Middelfart: I år kan Island fejre 100 års uafhængighed, og på Kulturøen i Middelfart retter man derfor af flere omgange blikket mod nord - bl.a. med en Oasecafé den 14. september, hvor man kan høre historiker og museumsleder Søren Mentz fortæller om sin bog "Den islandske revolution". Bogen, som er fra i år, handler om båndet mellem Island og Danmark og om, hvilke kræfter, der skilte rigsfællesskabet i 1944.

Smertefuld adskillelse

Men trods adskillelsen, så er danskerne vilde med islandsk litteratur. Om det er det islandske vanvid, den allestedsnærværende natur eller sagaernes historiske vingesus, der gør det, er ikke til at sige, men sikkert og vist er det, at danske læsere holder meget af den litteratur, Island barsler med. Litteraturformidler Maria Guldager Rasmussen har et par islandske favoritter. Den ene er "Svar på Helgas brev" af Bergsveinn Birgisson. Den 90-årige Bjarni forfatter et brev til sin elskede Helga - kvinden, han har elsket og eftertragtet i størstedelen af sit liv, men som han i fysisk forstand kun har ejet så kort. Helga var nemlig gift med naboen, og Bjarni selv var gift med Unn.

Men som kyndig udi fårehold kom Bjarni en dag til Helgas gård for at hjælpe med at afluse hendes får - og efter den dag blev intet mere det samme.

Brevet, som udgør denne roman, indeholder ikke alene kærlighedshistorien mellem Bjarni og Helga, men også beskrivelsen af den kærlighed, Bjarni nærer til livet på det islandske land, til fårehold og til naturen. Han forsøger med jævne mellemrum at forestille sig livet i storbyen Reykjavik - måske et liv sammen med den dejlige Helga dér? - men han må indse, at udenfor sit rette miljø ville han gå til som en fisk på land.

Kærligheden til Helga og drømmene om hende og om hendes krop fletter den aldrende Bjarni så fint sammen med sit forhold til fårene og landskabet, at selv de mest forblæste græstuer får et erotisk skær over sig. Bogen blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 2012.

Kæledyrene

En anden bog er "Kæledyrene" af Bragi Ólafsson: Emil er netop vendt hjem til sin lejlighed i Reykjavik. Han har været en tur i London og glæder sig nu til at slappe af efter turen. Men da han opsøges af sin gamle ven Havardur, kommer aftenen på ingen måde til at forløbe, som Emil havde håbet. I et forsøg på at lade som om, han ikke er hjemme, gemmer Emil sig under sengen, da Harvardur banker på døren. Men da der ikke bliver åbnet, kravler Harvardur ind gennem et åbentstående vindue, og herfra begynder en række mere eller mindre absurde optrin. Harvardur overtager på det nærmeste Emils hjem, ting og venner - mens Emil ligger under sengen og venter på, at mareridtet skal ende.

Islændingene kan stadig fortælle en god historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce