Ideologisk topmøde: To politiske modstandere der befinder sig godt i hinandens selskab

Partileder fra Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl (th) og leder af det Det Radikale Venstre, Morten Østergaard krydsede klinger til et "ideologisk topmøde", som var arrangeret af Ewii-koncernen for at fremme dialog og forståelse. Foto: Henrik Kruse

Ideologisk topmøde: To politiske modstandere der befinder sig godt i hinandens selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ewiis "ideologiske topmøde" kom ud i mange kroge onsdag aften, og selv om partilederne skulle søge dialogen, kunne de hurtigt falde ind i den gamle rille.

Kolding: De kunne have talt i dobbelt så lang tid. Gerne om alt det de er uenige om. Men efter cirka halvanden time i selskab med partiformand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, og partiformand for Det Radikale Venstre, Morten Østergaard, var det tid til at gøre regnebrættet op for ordstyrer Trine Sick, da hun henvendte sig til deltagerne.

- Jeg har 25 punkter, vi kunne dykke ned i. Men vi når ikke mere. Er I blevet bare en lille smule klogere?

Der blev nikket blandt de godt 400 deltagere, der havde grebet muligheden for at deltage i det "ideologiske topmøde" mellem de to partiledere som Ewii-koncernen havde stablet på benene for at fremme dialog og gøre folk lidt klogere.

Ambitionen var at være et indspark i den demokratiske dialog. Så partilederne skulle lytte. Lykkedes det så? Måske. Der var i hvert fald ingen tvivl om, at de to partiledere har det godt i hinandens selskab, også selvom de ligger langt fra hinanden.

Jeg synes, at både Dansk Folkeparti og De Radikale Venstre holder fast i, hvad de mener, der skal ske med vores fædreland. Vi er meget forskellige. Men der er konsistens i det, vi mener,
Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti
Alle billetter var revet væk til arrangementet med de to partiledere.  De 400 gæster blev budt velkommen af administrerende direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn. Foto: Henrik Kruse
Alle billetter var revet væk til arrangementet med de to partiledere.  De 400 gæster blev budt velkommen af administrerende direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn. Foto: Henrik Kruse

Tag ud i en ghetto

- Der er så mange i politik, der er bange for at lade meninger brydes og have holdninger. Og jeg kan ikke finde et menneske på Christiansborg, som jeg er mere uenig med end Kristian. Men vi er ikke bange for at være uenige. Hans holdninger ligger fjernt fra mine, men han står ved det, han mener, lød det fra Morten Østergaard, og det fik Kristian Thulesen Dahl til at rose aftenens "dialogmakker".

- Jeg ved egentlig ikke, om jeg har det sværest med dig eller Uffe Elbæk fra Alternativet. Men det virker som om, at du kan stå distancen, og bliver ved, når han måske er væk på et tidspunkt. Men jeg synes, at både Dansk Folkeparti og De Radikale Venstre holder fast i, hvad de mener, der skal ske med vores fædreland. Vi er meget forskellige. Men der er konsistens i det, vi mener, lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

Så havde de ligesom rost hinanden. De kunne derimod ikke finde mange gode ting at sige om hinandens syn på indvandring. Et emne der dukkede op igen og igen. Og hvor Kristian Thulesen Dahl var glad for det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, holdt Morten Østergaard fast i, at hans kollega skulle tage ud i en ghetto for at skifte perspektiv. I stedet for grænsekontrol er der brug for, at Danmark tager et ansvar for verdens flygtninge.

I taler lidt hårdt

De var ikke enige om sundhedsreformen. Det er for centralistisk, lød det fra Morten Østergaard. Pjat. Til gengæld har befolkningen krav på ens behandling i Frederikshavn og på Frederiksberg. De var også uenige om, hvorvidt det var en super idé, at skoleelever - i skoletiden - demonstrerede for klimaet. Kunne de ikke gøre det lørdag, lød det fra Thulesen Dahl.

- I skulle lytte. Jeg synes nogle gange, at I taler lidt hårdt. Det bliver tit til et angreb? Er det en måde, I er vant til at tale på? lød det fra ordstyrer Trine Sick efter en times tid.

De to politikere blev herefter enige om at skyde på blandt andet medierne, der går efter det konfliktfyldte, og det er ikke blevet bedre med de sociale og digitale medier. Spillet og strategien fylder for meget i dækningen, lød det fra Thulesen Dahl. Og så var Morten Østergaard i øvrigt skuffet over, den behandling DR har fået - med stemmer fra Dansk Folkeparti.

Men der var også glimt af enig og fordragelighed.

- Noget af det gode ved det danske folkestyre er, at vi kan træde sammen, og at vi alle bliver enige. Sidste sommer blev vi alle enige om at lave en omstilling til mere vedvarende energi. Der skal sættes en række store havvindmølle op i blandt andet Nordsøen, der kan gøre Danmark til et selvforsynende land på lang sigt, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Ideologisk topmøde: To politiske modstandere der befinder sig godt i hinandens selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce