67-årige Tove Jacobsen stod endnu en gang i spidsen for det store, sammensatte kor til lørdagens nytårskoncert i Lillebæltshallerne. Hun overlader dog snart gerne taktstokken til en anden.

Middelfart: De er dem, der er placeret bagerst på scenen - bag solisterne og bag musikerne fra Odense Politiorkester. Men de er også nogle af dem, der er allermest i vælten, når der hvert år afholdes nytårskoncert i Lillebæltshallerne i Middelfart.

Omkring 70 mænd og kvinder bliver hvert år samlet i det store kor, som er sammensat til lejligheden. Nogle har været med til næsten alle 22 nytårskoncerter, mens andre er kommet til hen ad vejen.

Èn af de mest faste bestanddele er korets leder - 67-årige Tove Jacobsen. Hun var med fra starten i 1996, da den første nytårskoncert fandt sted i forbindelse med fejringen af Middelfarts 500-års købstadsjubilæum og tog efter en pause på seks år igen dirigentrollen for koret for omkring 10 år siden.

- Hende, der havde overtaget efter mig, var blevet syg før koncerten, så jeg måtte springe til. Nu er der så pludselig gået 10 år mere, siger Tove Jacobsen, der dog er på udkig efter en afløser:

- Jeg har sagt, at jeg gerne tager næste års koncert med, men det ville være rigtigt fint at finde en afløser.

For koret starter forberedelserne til koncerten allerede i november, og over de næste par måneder mødes sangerne for at øve sig.

- Det er et intenst forløb men også et forløb, som folk kan se en ende på. Og mange kender jo hinanden igennem mange år. Når vi mødes første gang går folk rundt og giver hinanden krammere og siger: Hvor er det dejligt, at vi skal igang igen.

Ved klaveret som 5-årig

Tove Jacobsens egen interesse for musikken startede, da hun som 5-årig startede til klaverspil på Nordfyn.

Og siden dengang har musikken altid fulgt hende ved siden af hendes professionelle karriere som radiograf på Middelfart Sygehus gennem 42 år.

Rollen som korleder blev hun kastet ud i ved lidt af et tilfælde, da hun skulle spille klaver til en koncert på Middelfart Gymnasium og pludseligt også fik ansvaret for at lede koret.

Siden har hun blandt meget andet været korleder for Kor Kalliope i 22 år og herrekoret Skjold i 20 år.

- Jeg har ikke gået på konservatoriet, men har da lært rigtigt mange ting gennem årene. Og jeg kom jo til at kunne lide at være korleder. Det har været utroligt inspirerende, hvor det blandt andet har handlet om at finde nogle korsatser, som er spændende og sjove at synge, siger Tove Jacobsen.

Hjemmebanen i Middelfart

Alt går, som det skal denne lørdag i Lillebæltshallerne, hvor koret får store klapsalver fra det næsten rekordstore publikum på 1020 mennesker.

Tove Jacobsen kan da heller ikke nævne én koncert, hvor det er kikset.

- Man går selvfølgelig og spekulere lidt over, om det hele nu kommer til at klappe. Det er typisk fuldstændigt kaos, indtil nogle få timer før vi går på. Men så er der styr på det. Der kan selvfølgelig godt ske nogle små kiks, men det er aldrig noget, som publikum lægger mærke til. Og vi er jo på hjemmebane her, siger Tove Jacobsen, der dog peger på, at det - også - er rart, når det hele er overstået.

- Ja, det er dejligt. Så lægger vi alle noderne på plads, og så går der et par måneder, hvor der ikke sker så meget.

Selv hvis det skulle lykkes at finde en afløser for Tove Jacobsen, kommer hun ikke til at forlade rollen som korleder helt.

Hun har således ingen planer om at sige farvel til herrekoret Wine & Roses, der blandt andet synger Mills Brothers-numre.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.