I samme båd som andre fynske kommuner: Middelfart Kommune skal finde 38 millioner kroner

Når Middelfarts byrådspolitikere igen sætter sig i byrådssalen, kommer det til at handle om, hvordan man skal finde ekstra 38 millioner kroner i budgettet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

I samme båd som andre fynske kommuner: Middelfart Kommune skal finde 38 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uventede færre indtægter i selskabsskat, et politisk ønske om at skrue op for anlægsbudgettet samt ikke mindst en tvungen større medfinansiering af hospitalsindlæggelser gør, at Middelfart Kommune skal finde 38 millioner i det kommunale budget

Middelfart: I lighed med andre fynske kommuner er Middelfart Kommune også udfordret på det kommunale budget.Fredag blev direktionens forslag til budget 2019-2022 offentliggjort, og her fremgår det, at der skal findes 38 millioner kroner for at få enderne til at nå sammen. Det skal ses i sammenhæng med, at det samlede kommunale budget er på omkring 2,1 milliarder kroner Sædvanligvis går Middelfart Kommune for at være en af Fyens økonomisk set mest robuste kommuner, og den pludselige mangel på 38 millioner kroner skal hovedsageligt også findes i udefrakommende faktorer, der ikke var kendte, da budgettet blev lagt for 2018.

Tre årsager

I store træk kan den nye, uventede situation henføres til tre årsager.Før sommerferien fik man at vide, at indtægterne fra selskabsskatten, der traditionelt er en uforudsigelig størrelse, var dalet så meget, at det svarede til 12 millioner kroner mindre i kassen - hvilket anses for at være en hændelse af "midlertidig karakter".

En ligeså stor negativ faktor er, at kommunerne er blevet pålagt at betale en større andel af udgifterne, når de mindste børn og ældre borgere indlægges på hospitaler. For Middelfart Kommune beløber den ekstra udgift sig til 11 millioner kroner.Den tredje store udgiftssøjle er selvvalgt. Forstået på den måde, at der er taget en politisk beslutning om at udvide anlægsbudgettet fra 70 til 80 millioner kroner årligt. Beslutningen er begrundet i ønsket om at skubbe yderligere til den positive spiral, der blandt andet handler om, at der for øjeblikket flytter bemærkelsesværdigt nye borgere til kommunen. 1. august var tallet 253 nye borgere i 2018, mens tallet i hele 2017 var 114.

Mange skal spare

I det store billede tegner sig, at de 38 millioner kroner skal findes over en bred kam. Herunder efter smag og behag større eller mindre serviceforringelser.Skolelukninger og tilsvarende drastiske skridt er der ikke lagt op til.I direktionens budgetforslag, der er i høring frem til september, foreslås det, at indtægten fra salget af Naturgas Fyn på 29 millioner kroner bruges til at afdrage på løn, så udgifterne til renter og afdrag på den måde nedbringes, og man sparer 4,5 millioner kroner. En anden måde at finde penge på er, at der ingen automatisk prisfremskrivning sker. Hvilket, når den måde at spare på spredes ud på samtlige områder, ender med at andrage ganske mange millioner kroner. Ydermere peges der blandt andet på, skubbet på vej af en større bemanding inden for området, at få flere borgere i arbejde. 3,7 millioner kroner skal den indsats gerne indbringe.

Hele budgetforslaget kan ses på Middelfart Kommunes hjemmeside.

I samme båd som andre fynske kommuner: Middelfart Kommune skal finde 38 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce