KFUM's Sociale Arbejde, der har hovedsæde i Strib, har fået markant færre udgifter til varme ved at investere i den store miljøpakke

Strib: Der tales ofte om, at hjælpeorganisationer bruger for mange penge på den daglige drift. På KFUM's Sociale Arbejde, der har hovedsæde i Strib, taler man om, hvordan energirigtige løsninger har minimeret udgifterne til gavn for brugerne.

- Vi tjener omkring 70.000 kroner om året på at sælge strøm fra vores solceller, fortæller administrationschef Erik Clemensen.

Succeshistorien, der også indbefatter et langt bedre indeklima, tog sin begyndelse i 2010, hvor noget skulle gøres. Man havde til huse i det, der engang havde været tilholdssted for den daværende Vejlby-Strib Kommune.

Behovet for mere plads og slitagen i den gamle bygning, som man flyttede ind i april 1973, var udtalt, og det trak så meget ind, at eksempelvis receptionisten Annette Lange i slemme stunder sad og arbejdede med et tæppe omkring sig.

Det peb ind alle vegne, og alle sad og frøs.

Den daværende og nu forældede byggestil var kendetegnet ved tynde dækplader, næsten ingen isolering og vinduer, der ikke var i stand til at holde kulden ude.

Høster gevinsten

Løsningen blev, at man kastede sig ud i, hvad man kan kalde den helt store miljøpakke. I den store tilbygning og renovering blev der tænkt så mange energirigtige løsninger ind som overhovedet muligt, og i dag høster man gevinsten.

- Vi har fået dobbelt så mange kvadratmeter, og alligevel er det lykkes os at halvere vores samlede elforbrug, siger Erik Clemenesen.

I dag glæder han sig over sammen med de øvrige 24 medarbejdere at arbejde et sted, hvor indeklimaet er tiptop. Et stort ventilationsanlæg sørger for ventilation og for, at 80 procent af luften genanvendes.

Fordelene ved at indrette sig, som man har gjort i Strib, er nu ved at forplante sig til andre steder i landet, hvor KFUM's Sociale Arbjede er involveret i over 80 institutioner.

- Vi har fået en større bevidsthed om at tænke miljørigtige løsninger ind andre steder også, fordi vi har set, hvor godt det virker, siger Erik Clemensen.

Senest har det konkretiseret sig i, hvordan man udformede en ny institution i Esbjerg. For Erik Clemensen er der gået sport i at indrette sig mest energirigtigt. Mest glæder han sig over, at de bedste klimaløsninger også i sidste ende betyder, at der bliver flere penge at gøre godt med over for brugerne.

Slanger under jorden

Under græsplænen ved kontoret i Strib er der i 90 centimeters dybde lagt omkring 10 kilometer slanger til brug for jordvarme, mens taget er plastret til med et 42 kW solcelle­anlæg. Man har sat så mange op, som der er plads til.

I det hele taget administrerer Erik Clemensen et foretagende, hvor man er gået all-in på energi-rigtige tiltag. Det eneste, der mangler, er næsten, at man også rejser en vindmølle.

- Og det kommer ikke til at ske, lover Erik Clemensen.

Fornøjet med at have været med til at fremtidssikre det daværende kommunekontor.

  • Af: