En majssnitter fik ødelagt motoren, da den mandag kørte på et stålrør i en majsmark. - Det, at nogen vil os ondt, er næsten det værste, fortæller landmand.

Ronæs: På en majsmark ved Ronæs Strand blev en landmand og en maskinentreprenør mandag udsat for et ganske udspekuleret hærværk.

Ukendte gerningsmænd havde spændt et stålrør om en majsplante ved hjælp af plasticstrips. Formentlig for at opnå netop det resultatet, der indtraf, da høsten gik i gang.

En stor majssnitter, en mejetærskerlignende maskine, kørte mandag morgen på stålrøret og fik det med ind i maskineriet, hvilket komplet ødelagde dens motor.

- Det har ikke bare ødelagt den lidt. Det har smadret maskinen for omkring 370.000 kroner, fortæller indehaver af JA Maskinstation, Jakob Andersen, som ejer majssnitteren og kørte den, da det skete.

Har vidst, hvad de gjorde

Entreprenøren er ikke i tvivl om, at gerningsmændene bevidst har forsøgt at ødelægge maskinen, og at de har haft viden om maskineriet, som bruges til høst. Majssnitteren er nemlig udstyret med en metaldetektor, som normalt skal stoppe maskinen med det samme, hvis der findes metal.

- Men man har valgt i stedet at bruge et rør i rustfrit stål, og sådan ét finder metaldetektoren ikke. Så det må være én, som virkelig har et horn i siden på enten mig eller landmanden, men jeg ved ikke, hvem det kan være, fortæller Jakob Andersen, som i øvrigt vil opfordre til at kontakte politiet, hvis man ligger inde med viden.

Han har selv meldt hærværket til Fyns Politi og kører nu en forsikringssag.

Skaber utryghed

Majsmarken, der var blevet udstyret med et stålrør, ejes af landmand Niels Ulrik Andersen. Han skulle bruge det høstede majs som foder til sine køer, og han spekulerer i, at det kunne være gået endnu værre.

- Hvis nu det her stålrør var blev hakket i stykker sammen med majsene, så havde det jo været livsfarligt for køerne. Sådan nogle stålspåner kan perforere dyrenes maver, og det har som regel dødelig udgang.

Han har ligesom entreprenøren ikke noget bud på, hvem der kunne have lyst til at forvolde skade på maskiner eller dyr. Men hele episoden skaber utryghed:

- Det, at nogen vil nogen af os ondt, er næsten det værste. Er det mig, de vil ondt; er det Jakob (ejer af majssnitteren, red.), de vil ondt? Det tænker vi jo over nu, siger landmand Niels Ulrik Andersen.

  • fyens.dk