Nordvestfyn: Hvor mange harer er der i Middelfart Kommune? Det vides ikke helt præcist, men indtil videre er den registreret 46 gange i det store forskningsprojekt Biodiversitet Nu, hvor helt almindelige danskere hjælper forskerne med at kortlægge den danske natur med appen NaturTjek. Dermed topper haren naturtjek-listen i Middelfart Kommune.

- Middelfart Kommune er kommet godt fra start med 298 observationer, men vi håber selvfølgelig, at endnu flere har lyst til at downloade vores "NaturTjek"-app og hjælpe forskerne med danmarkshistoriens største natur­undersøgelse, siger projektleder Simon Leed Krøs fra Danmarks Naturfredningsforening.

Omkring 10.000 danskere har allerede valgt at downloade NaturTjek-app'en, hvor man kan registrere 30 udvalgte arter og 12 levesteder i naturen. Målet er mindst 1500 observationer årligt fra hver kommune i Danmark, som bliver sendt direkte til forskere på Aarhus og Københavns Universitet.

Engang var haren et af Danmarks mest almindelige pattedyr. Men gennem de sidste 50 år er der blevet færre harer, og i 2010 kom haren på den såkaldte "rødliste" over dyr og planter, der er truet af udryddelse.

- Ved at undersøge naturen kan vi skabe et bedre grundlag for, hvordan vi skal hjælpe truede dyr som f.eks. haren. Man kan selv være med til at gøre en vigtig forskel ved at tjekke harer og mange andre dyre, planter og levesteder, man møder, ind på app'en, ­siger Simon Leed Krøs. (jegi)

  • Gimpel_Jesper

    Af:

    Jeg er journalist på Fynske Mediers redaktion i Middelfart, hvor vi laver Middelfart-siderne i Fyens Stiftstidende samt Middelfart-stof til fyens.dk og til mitfyn.dk. Vi laver desuden ugeavisen Melfar Posten, som jeg er tovholder på - det vil sige, at jeg har ansvar for at redigere den sammen med en kollega.