Guide til Middelfarts strande: Her skal du hoppe i bølgen blå

Testvinderen Båring Strand var en sand fornøjelse at besøge fra start til slut. Især sandbunden var vores reporter begejstret for. Foto: Mia Harm Madsen

Guide til Middelfarts strande: Her skal du hoppe i bølgen blå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I maj spurgte vi avisens læsere, hvor de bedste strande i Middelfart Kommune findes. Vi fik syv forskellige svar, og de strande testede vores vandkantsreporter, Sofie Secher Karlsen, efterfølgende. Fik du ikke læst guiden i første omgang, er den her igen. Vores badeguide 2018. Print den ud og hæng den op, og se så at hoppe i badetøjet. Vi ses derude!

På det interaktive kort nedenfor finder du en kort beskrivelse af de syv strande, som blev testet. Den fulde guide finder du under kortet.

Båring Vig ved det offentlige område var testens bundskraber på grund af sten, tang og lavt vand. Udsigten fra skrænten over stranden var der dog ikke en finger at sætte på. Foto: Mia Harm Madsen
Båring Vig ved det offentlige område var testens bundskraber på grund af sten, tang og lavt vand. Udsigten fra skrænten over stranden var der dog ikke en finger at sætte på. Foto: Mia Harm Madsen

Svenstrup Strand ★★★☆☆

En mild duft af landlig idyl (kvæg) hilser mig velkommen, da jeg parkerer redaktionsbilen i gruset få meter fra vandet.

Det er ikke en strand i traditionel forstand, der møder mig. Græsset når helt ned til vandkanten, som er fyldt med store sten. På dette spot kan en tur i bølgen blå ikke lade sig gøre uden at bruge broen, for de første fire til seks meter er bunden fyldt med sten og tang. Heldigvis er der placeret en badebro, og både midtvejs og forenden af den er der placeret trapper, og her er bunden primært sand. Vandet er ikke specielt dybt, og jeg bliver kun våd til navlen, da jeg går i vandet ad trappen midtvejs ude på broen.

Svenstrup Strand egner sig ikke nødvendigvis til en heldags strandtur, men jeg får øjeblikkeligt lyst til at spise min medbragte madpakke på et af borde-bænke-sættene, som er placeret i græsset. Jeg ser allerede stedet som destination for mange af sommerens cykelture i dejlige Middelfart.

Jeg skal dog tilføje, at der ikke er uanede parkeringsmuligheder, og at det nyetablerede toilethus mangler en håndvask - og det trækker altså ned. Derfor ender Svenstrup Strand med tre ud af fem stjerner.

Stranden i Føns var testens næstbedste, og med en dejlig sandbund og ishus endte stranden med fire ud af fem stjerner. Foto: Mia Harm Madsen
Stranden i Føns var testens næstbedste, og med en dejlig sandbund og ishus endte stranden med fire ud af fem stjerner. Foto: Mia Harm Madsen

Føns Strand ★★★★☆

“Wauw, det her minder mig om sommerferie” er det første, der slår mig, da jeg triller ind på Føns Strandvej, og vandet og det hvide sand dukker op til højre for mig. Jeg parkerer på den store parkeringsplads, hvor både toilethus og issted er placeret. Der er endda metalskabe til værdigenstande - man skal bare selv huske hængelåsen.

En seddel på siden af ishuset fortæller mig, at jeg kan få mig en is, hvis jeg kommer tilbage en torsdag eller fredag i juni mellem klokken 13 og 18, eller en lørdag eller søndag mellem 12 og 18. I juli og august har ishuset åbent tirsdag til fredag 13 til 18, og fredag og lørdag åbner det en time tidligere, nemlig klokken 12.

Jeg er svært begejstret, da jeg går gennem græsset, og Føns Strand for alvor kommer til syne. Stranden er ikke Vesterhavs-bred, men den er forholdsvis lang, og derfor vurderer jeg pladsen til strandgæster som rimelig.

Turen i vandet har jeg ikke mange fingre at sætte på, dog er der lidt flere sten og lidt mere tang, end jeg sætter pris på. Det bliver langsomt dybt i vigen, og der er masser af plads til plask og leg i vandkanten. Som en bonus til de grillende gæster er der på bordene placeret metalriste, som er beregnet til den medbragte engangsgrill. Det er særdeles gennemtænkt, og Føns Strand ender med at få fire stjerner ud af fem mulige. Det er især sten og tang på bunden, der gør, at stranden ikke ender helt i top.

I Varbjerg var vandkanten fyldt med både sten og store mængder tang. Det kan ikke engang en bruser på stranden redde. Foto: Mia Harm Madsen
I Varbjerg var vandkanten fyldt med både sten og store mængder tang. Det kan ikke engang en bruser på stranden redde. Foto: Mia Harm Madsen

Sdr. Åby ★★☆☆☆

Stranden i Sdr. Åby viser sig at være svær at finde. Grusvejen, der fører derned, er i hvert fald til at overse, hvis man ikke ved, hvad man leder efter. Måske derfor har jeg stranden helt og aldeles for mig selv, da jeg efter to kilometers kørsel på grusvej endelig når ned til vandet.

Jeg parkerer i græsset, springer over en udtørret bæk og går de sidste meter ned til stranden. Selvom det blæser, har jeg svært ved ikke at blive ret betaget af udsigten, der møder mig. En lille jolle er bundet til en bro nær toiletbygningen og en båd sejler forbi langt ude på vandet.

Sandet på stranden er fyldt med sten, og derfor melder lysten til at smide sandalerne sig ikke just. Det er samme scenarie de første par meter af havbunden, så har man tænkt sig at begive sig ud i bølgen blå uden at bruge badebroen, anbefaler jeg, at man stikker i badeskoene.

Der er lavvandet, da jeg hopper i vandet, men badebroen er utrolig høj. Jeg forestiller mig derfor, at vandet kan stige en del her. Stranden er ikke særlig bred, og kombineret med mængden af sten, er det svært at finde et sted at ligge ned efter dyppet. Derfor ender Sdr. Åby Strand med to ud af fem stjerner.

Vandkanten i Varbjerg var testens værste. Godt, der findes badebroer. Foto: Mia Harm Madsen
Vandkanten i Varbjerg var testens værste. Godt, der findes badebroer. Foto: Mia Harm Madsen

Varbjerg Strand ★★☆☆☆

Varbjerg Strand ligger i et dejligt sommerhusområde, og stedet har som et af de få i testen et ishus. Et skilt fortæller dog, at det lige nu kun har åbent lørdag og søndag.

Varbjerg Strand ligger i højre side af Båring Vig, og er ligesom de andre strande i vigen kendetegnet ved utroligt lavvande denne solbeskinnede torsdag.

Stranden er ikke noget at juble over i sig selv. Der er en del sten, og i vandkanten er der så store sten og store mængder tang, at man som badegæst er tvunget til at benytte en af badebroerne. Jeg går derfor i vandet for enden af en badebro. Og her står jeg så - med vand til knæene. Jeg håber, at vandet står højere andre dage, men både mængden af tang og det lave vand ender med at trække Varbjerg Strand i den forkerte retning. En læser på Facebook-siden Vores Middelfart har gjort mig opmærksom på, at der er installeret en bruser ved stranden, og den er et plus af de større. Derfor ender Varbjerg Strand med to stjerner ud af fem mulige.

Testens mindste strand ligger i Svenstrup og er sandfri. Foto: Mia Harm Madsen
Testens mindste strand ligger i Svenstrup og er sandfri. Foto: Mia Harm Madsen

Båring Vig ved det offentlige område ★☆☆☆☆

Ved det offentlige område i Båring Vig er jeg splittet. Stranden nedenfor skrænten er smal, fyldt med sten og tørret tang - og jeg kan vade rigtig mange meter ud i vandet, uden det når mig til knæene (se billede).

Det bliver ikke til en egentlig badetur her, jeg nærmere ruller mig i det lave vand. Men ligeså elendig stranden er, ligeså dejlig er udsigten fra skrænten. Der er borde-bænke-sæt, godt med skraldespande og rene toiletter.

Jeg spiser min frokost i solen og nyder udsigten, som dog ikke kan trække stranden ved det offentlige område i Båring Vig op på mere end enkelt stjerne. Det er jo stranden og vandet, og ikke græsplænen, jeg anmelder. Påtænker du en tur hertil, skal du huske badeskoene.

De første mange meter af bunden i Svenstrup var fyldt med både tang og sten, men heldigvis fører badebroen ud til en dejlig sandbund. Foto: Mia Harm Madsen
De første mange meter af bunden i Svenstrup var fyldt med både tang og sten, men heldigvis fører badebroen ud til en dejlig sandbund. Foto: Mia Harm Madsen

Båring Strand v. Molevej ★★★★★

Jeg ender med at have en lille smule problemer med at finde det spot, som læserne på Facebook-siden Vores Middelfart har udpeget, for Båring Vig er stor.

Heldigvis kommer en af fiskerne fra Møllers Fiskehus i Båring mig til undsætning, og mens han forklarer mig, at jeg skal dreje til højre ad Molevej, fortæller han mig om gamle dage. Dengang der ikke blot var ét, men to ishuse nær stranden, og de badeglade strandgæster valfartede dertil. Stranden er stadig populær, men desværre er begge ishuse forsvundet.

Jeg finder Molevej, drejer til højre og svinger til sidst redaktionsbilen ind på en af testens største parkeringspladser. Jeg tjekker toiletterne, som alle lige er blevet gjort rene, og jeg spotter en beachvolleybane. Selve stranden er både lang og bred, og de fleste sten ligger i vandkanten. Det er derfor nemt at finde et spot til at slikke sol mellem dyppene.

Og bunden! Jeg jubler, da jeg bevæger mig ud i vandet. Bunden er nemlig så godt som fri for sten, og det er noget, jeg vægter højt.

Med en bred og børnevenlig sandstrand og testens bedste bund ender Båring Strand som testvinder med fem stjerner ud af fem mulige. Men jeg krydser altså fingre for at et nyt ishus snart ser dagens lys på stranden.

Testens børnevenlige strand ligger i Føns, og her er både svømmebane og ishus. Foto: Mia Harm Madsen
Testens børnevenlige strand ligger i Føns, og her er både svømmebane og ishus. Foto: Mia Harm Madsen

Vejlby Fed ★★★☆☆

Turen ned til Vejlby Fed er lidt af en skovtur, og man skal som strandgæst igennem et lille stykke skov, før man når sandet. Dog er stierne brede, og det er ikke noget problem at have en barnevogn med.

Stranden er utrolig lang, og der er plads til rigtig mange badeglade strandgængere. Desværre har jeg problemer med at spotte toiletterne, og et skilt gør mig opmærksom på, at der er 500 meter til det nærmeste. Det er et par hundrede meter for meget, og det trækker altså ned.

Sandet derimod er af den finere slags, og mængden af sten og kviste er til at leve med. Bunden er en af de bedre, og den får jeg i den grad nærstuderet, da jeg bevæger mig ud i vandet. De første rigtig mange meter er det nemlig ikke mere end ankeldybt. Det er uden tvivl lavvande lige nu, og derfor stikker sandbanker op af vandet flere steder langs stranden. Det er i den grad børnevenligt, dog skal man som badegæst meget langt ud for at bade, og derude er der en smule strøm. Det trækker ned, og derfor ender stranden ved Vejlby Fed med tre stjerner ud af fem mulige.

Guide til Middelfarts strande: Her skal du hoppe i bølgen blå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce