Gensyn med filmverdenen

Harald Jensen forklarer, hvordan filmene blev kørt, da han var enerådende i operatørrummet i Middelfart Biograf. Meget - især teknikken - har forandret sig siden. FOTO: HANS ØSTERGAARD

Gensyn med filmverdenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OPLEVELSE: 90-årig filmoperatør genså sin gamle arbejdsplads i aftes

MIDDELFART: Som ni-årig blev han i 1923 ansat i Middelfart Biograf som spoledreng, og ved et tilfælde kom han til at køre sin første stumfilm allerede samme år.

- Der var tre operatører i 1923, den ene var min far, fortæller Harald Jensen, Adlerhusvej, der på mandag fylder 90 år.

I den andledning havde hans søn og sønnesøn fået biografdirektør Lars Broen til at give en rundvisning i Middelfart Bio & Café, og det fik i bogstaveligste forstand minderne til at rulle hos den aldrende herre.

- En dag havde alle tre operatører forfald, men jeg sagde til direktøren, om jeg ikke kunne køre filmen, erindrer Harald Jensen.

- Hvorfor tror du, du kan det, du er jo kun et barn, svarede direktøren.

- Jo, jeg har kigget på så tit, svarede den lille dreng, og det blev starten på en lang karriere som filmoperatør.

Eksamensbeviset

- Jeg gik på Teknologisk Institut for at få eksamensbevis som operatør, og blev den første, der tog uddannelsen på selvstudium, fortæller han.

Men beviset gav ham kun lov til at køre film i Middelfart de første år, indtil han fyldte 20.

Han var så stolt af det grønne bevis med guldtryk på forsiden, at han blev ved med at forny de det frem til 1971, selv om han holdt op som operatør i begyndelsen af 1950'erne.

Han forlod biografen i vrede på grund af et lønspørgsmål, og man kan stadig høre bitterheden i stemmen, når han fortæller om, hvordan hans egen lærling underbød ham.

Men bitterheden forsvinder som dug for solen, da Harald Jensen træder ind i operatørrummet. Godt nok er der ikke noget tilbage fra hans tid, men han fortæller og forklarer engageret om, hvordan tingene fungerede.

Brandfaren

- Vi kørte med kulbuelys, og filmene kunne brænde, så det var med at være på vagt hele tiden. Gik filmen i stykker i billedvinduet, havde vi en tiendedel sekund til at redde den, inden den brændte, siger Harald Jensen.

- Det var ikke nok at se, når knækket kom, man skulle høre, at det var på vej, siger han og bemærker - ikke uden stolthed - at han var den eneste operatør, der aldrig havde brand.

Han var altid godt forberedt, inden filmen blev sat i gang, så godt, at publikum vidste, når det var Harald, der kørte filmen.

Han og Lars Broen kunne havde snakket om film i dagevis, hvis tiden tillod det.

- Det er svært at få øjnene fra dem, sagde Harald Jensen med et kærligt blik på de to kinomaskiner, da han blev inviteret nedenunder i biografsalen for at tage den i øjesyn, inden de første gæster myldrede ind.

Gensyn med filmverdenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce