Omkring 260 specialskolelever fra hele Fyn var torsdag samlet i Lillebælthallerne, hvor alle gik hjem med præmier og en oplevelse, der varer længere end timerne på halgulvet.

- Sådan, Freja! Hold kæft en kasse!!

Brian Andersens stemme trænger igennem klapsalverne i Lillebæltshallerne og sætter sig som et smil hos Freja, der lige har banket fodbolden op i krydset.

Til daglig er han lærer på Natur- og Helhedsskolen Billesbølle, men denne torsdag skal han sammen med lærere fra 18 specialskoler på Fyn sørge for, at de omkring 260 elever alle føler sig som vindere, når de uofficielle fynsmesterskaber er forbi.

 

 

- Det allervigtigste er, at børnene har en god dag, hvor de er søde ved hinanden, viser empati og er sammen på en god måde. Og så handler det selvfølgelig også om at vinde, siger Brian Andersen, der har forberedt dagen sammen med eleverne siden efterårsferien.

- Vi har brugt rigtigt mange timer i både dansk og matematik, så der er også meget læring i det. Det er også eleverne selv, der går ind i butikkerne og spørger, om de vil donere præmier til stævnet. I starten ville de gerne have, at jeg gik med ind, men nu får jeg besked på at blive udenfor.

Hvis man kigger på mængden af præmier til stævnet, klarer børnene det da også glimrende selv. Der er samlet set præmier for omkring 100.000 kroner, hvilket blandt andet inkluderer 10 billetter til Lalandia, en fodboldtrøje signeret af Christian Eriksen og en mountainbike.

Præmier, som 12-årige Jonas Frederiksen og 13-årige Martin Nørgaard blandt andet har været med til at samle ind.

- Butikkerne giver os jo en kæmpe tillid ved at give os præmier, selvom vi selv går ind og spørger. Det er en stor ting, synes jeg, siger Jonas Frederiksen.

Udfordret på koncentrationen

Eleverne til dagens stævne har alle det til fælles, at de på den ene eller anden måde er faldet uden for det normalt skolesystem. Ifølge Brian Andersen kniber det ofte med at holde koncentrationen og for mange af eleverne gælder det derfor om at have en fast struktur på hverdagen.

Et fodboldstævne med 260 børn kan derfor som udgangspunkt lyde som en stor mundfuld.

- Der er ikke nogen tvivl om, at der er mange, der har noget adrenalin pumpende, når vi starter, men vi forsøger at genskabe noget af den struktur, de kender, siger Brian Andersen.

Mens der kæmpes om hver en bold på banen, tager Jonas Frederiksen og Martin Nørgaard sig en slapper på tilskuerpladserne. De har glædet sig til fodboldstævnet i lang tid og glæder sig kun over muligheden for at få nye venner.

- Det er bare fedt, at man kan lære nogle nye at kende. Det handler det jo også om, siger Martin Nørgaard, der er beskeden omkring sine egen fodboldevner.

Denne dag behøver man dog heldigvis ikke at være særligt god til fodbold for at få noget med sig hjem. Der er nemlig præmier til alle. 

- Alle går hjem med en præmie, men der er selvfølgelig pokaler til de hold, der vinder, siger Brian Andersen, mens højtalerne i hallen brøler:

- Lækker detalje!, lyder det fra speakeren, der planter endnu et smil på en af eleverne.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.